Dom

Očistite detaljno garnituru od kože ili mebla

Vrsta materijala ili presvlaka kojom je garnitura presvučena ključna je za udobnost, estetski doživljaj, ali i za njeno održavanje. Održavanje namještaja za sjedenje zapravo i nije zahtjevan posao, ukoliko mu se ispravno i redovno pristupi i ukoliko koristite odgovarajuća sredstva, zavisno od materijala.

Za presvlačenje garnitura koriste se različite vrste tkanina od mikrofibera, kože i vještačkih materijala, poput skaja. Najvažnije je da materijal bude kvalitetan i trajan, ugodan pri dodiru i da se jednostavno održava, a pored toga da nije preosjetljiv na sunčeve zrake.

Kožne garniture

Kada kupujete kožnu garnituru najprije morate voditi računa o pravilima koje preporučuju proizvođači namještaja. Koža kao materijal za namještaj za sjedenje najčešće odlikuje visoka otpornost na spoljašnje uticaje, poput vlage, gužvanja, rastezanja, a relativno je otporna na ogrebotine.

Ukoliko niste ljubitelji hemijskih sredstava, namijenjenih isključivo za održavanje kožnih garnitura, za njeno održavanje možete koristiti veoma blaga sredstva koja stvaraju bogatu pjenu. Pjena ima moć da otopi sve prljavštine sa kože, pa ćete kružnim pokretima vlažnom krpom uz pomoće pjene uspjeti da uklonite sve površinske fleke.

Kod više zaprljanih djelova preporučuje se posebna pažnja, kako grubim sunđerom ili krpom, uz jači pritisak i intenzivnije trljanje ne biste skinuli gornji sloj kože. Tako se prije pristupanja uklanjanju ovih fleka preporučuje da na skrivenom mjestu garniture isprobate koliko je koža postojana.

Na tržištima su dostupne i vlažne maramice namijenjene garniturama od glatke kože i laneno ulje, koje se preporučuje za redovno održavanje. Koža nakon upotrebe maramica postaje sjajna, ali se prilično kliza. Nikako se ne preporučuje korišćenje jakih sredstava, kakav je amonijak, koji može trajno da ošteti kožu.

Garniture od mebla

Udobnost i toplina koju pružaju garniture od mebla kao negativnu stranu nose obavezu redovnog održavanja, kako biste izbjegli skupa dubinska pranja.

Mogućnost održavanja mebl štofova na garniturama svodi se na svlačenje materijala sa elemenata i pranje na maksimalno 30 stepeni. Osim toga, čišćenje i održavanje može biti u vidu takozvanog suvog pranja ili usisavanja posebnim usisivačem za mebl štofove. Suvo pranje zapravo podrazumijeva upotrebu kesice sode bikarbone i malo tople vode koju možeti nanijeti na krpu i lagano trljati.

Mana namještaja presvučenog mebl štofom je to što naročito u domaćinstvima sa puno članova veoma kratko mogu da opstanu, svaka fleka na većini mebla se veoma teško skida ili je potpuno nemoguće ukloniti ih, a ukoliko se ne održavaju pravilno i redovno, poprimiće sve neprijatne mirise.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend