Dom

Ovakva kućna dekoracija donosi važne promjene u vaš život

U drevnim vremenima, bilo je veoma važno za ljude da žive u harmoniji sa prirodom. Danas, postoji osjećaj nesklada između nas i našeg prirodnog okruženja. Ova podjela ima tendenciju da stagnira energiju u našem tijelu i našem životnom prostoru.

Feng Šui, što znači “vjetar i voda” na kineskom, drevna je umjetnost i nauka harmonizacije naše unutrašnje Chi-univerzalne energije. Koncept Feng šuija se može uporediti sa akupunkturom. Baš kao što igle stvaraju ravnotežu za protok energije u tijelu, tako namještaj, predmeti i boje poboljšavaju i donose ravnotežu u svakom prostoru. Ova drevna praksa nam pomaže da stvorimo životni prostor koji nas podržava energično, a ne onaj koji radi protiv nas. Kada smo povezali sa prirodom, mi smo uključeni u moćni protok energije.

Komplementarne energije Jin i Jang su osnovni koncept Feng šuija. Jin i Jang predstavljaju sveprisutni polaritet u našem svijetu: ženski i muški, hladnoća i toplota, tamno i svijetlo, zemlja i nebo, zima i ljeto.

U Feng šuiju, ljeto je povezano sa elementom vatre, snažnim oblikom Jang energije. Vatra donosi toplinu, samopouzdanje, kreativnost.

U Feng šuiju, ljeto je povezano sa aspektom “slave i ugleda” našeg života. To bi podrazumijevalo pozitivno priznanje, poštovanje i divljenje naših saradnika, porodice i prijatelja. Prema Feng šuiju sektor “slave i ugleda” se nalazi u zadnjem i srednjem dijelu vašeg doma ili kancelariji i potrebno je da zastupa elemente vatre.

Evo nekoliko savjeta za poboljšanje takve moćne energije u ovom dijelu vašeg doma:

– Ukrasite ovu oblast svijećama u toplim bojama (crvena, narandžasta).

– Dekorišete prostor elementima drveta (drvo je sposobno da potpali vatru). Stavite biljke, ukrase od drveta ili fotografije šume.

– Postavite nekoliko šiljatih predmeta, poput bambusa ili kaktusa, u ovoj oblasti vašeg doma da dodate još više jang energije vatri.

– Stavite neke nagrade ili trofeje koje ste primili u ovoj oblasti.

– Ubacite crvene kristale u ovoj oblasti da aktivirate strast i kreativnu energiju.

Stvaranje opozicije i polariteta je takođe važno za održavanje elemenata u ravnoteži. Na primjer, kada najviše volite da popijete šolju tople čokolade? Vjerovatno tokom zime. Kada najviše želite da uživate u hladnoj vodi bazena? Najvjerovatnije u vrelini ljeta.

Ako elemenata vatre – ljeta ima previše, a vi se osjećate razdražljivo, možete balansirati na sljedeći način:

– Stavite stolnjake u hladnijim bojama, kao što je svijetlo ljubičasta ili plava.

– Postavite mini fontane ispred vašeg doma. Ako postavite fontanu ispred kuće, uvjerite se da se protok kreće ka vratima, protok vode predstavlja bogatstvo koje se kreće ka vama (ne ka gostima).

– Dekorišite svoj dom zelenim saksijama. Tokom ljeta često držimo zatvorene prozore i klima uređaji radi. Dnevne biljke pomažu da uklonite toksine iz unutrašnjeg vazduha i donose ravnotežu ljetnjim vrućinama hladnom, zemljanom energijom.

– Ukrasite svoj dom hladnim kristalima. Ljubičasti ametist je divan za hlađenje i čisti bilo kakvu negativnu energiju.

Najbitnije od svega je da se zabavite sa Feng šuijem. Naučite Feng šui pravila i napravite neke jednostavno promjene, dok vaš dom postaje savršen životni prostor za vas.

Send this to a friend