Dom

Riješite se grinja i alergije, napravite ovaj domaći sprej

Alergije na grinje su jedne od najčešćih inhalacionih alergija jer su naši domovi prepuni ovih nezgodnih parazita.

Koliko god da čistimo kuću, nikako da ih se riješimo jer je riječ o nevidljivim malim i lukavima stvorenjima koji obitavaju u posteljini, namještaju, tepisima i zavjesama.

Postoji jedan trik uz pomoć kojeg ćete uspjeti da ih pređete i riješite ih se, a potrebne su vam samo dvije stvari: flašica koja ima prskalicu i ulje eukaliptusa ili karanfilića.

Sprej za uništavanje grinja sa namještaja

U litar vode sipajte 20 kapi ulja i promućkajte. Sprej je dobar za djelove namještaja koje ne možete da perete.

Za posetljinu i zavjese

Nekoliko kapi ulja sipajte u dozu deterdženta koju inače koristite.

Srej za uništavanje grinja sa tepiha

Pomiješajte 10 kapi ulja sa sodom bikarbonom i kroz sito prosijte po tepihu. Nakon pola sata usisajte.

Opajajte kuću

Uzmite metlu ili pajalicu za prašinu sa dužom dršekom, te temeljno očistite sve ivice plafona, uglove zidova, garnišne i lustere od paučine. Ako imate roletne, obavezno očistite i njih. Takođe, nemojte zaboraviti da očistite i terase i ogradice jer tu pauci rado pletu svoje mreže.

Očistite draperiju i operite zavjese

Skinite sve draperije, pa istresite prašinu, a onda ih operite ili odnesite na hemijsko čišćenje ukoliko ste u mogućnosti. Takođe, zavjese prvo istresite, a onda uklonite eventualne fleke, operite ih ručno ili mašinski u zavisnosti od materijala od kojeg su sašivene.

Vodite samo računa da zavjese od pamučnih materijala ili mješavine vlakana perete u mašini, na nižoj temperaturi, sa veoma slabom centrifugom.

Čipkane zavjese treba da perete ručno i nikako ih nemojte rastezati i prejako cijediti. Najbolje bi bilo da ih ostavite da otkaplju na sušaču, te ih prostrite na ravnu površinu da se osuše. Imajte na umu da ih je najbolje okačiti blago vlažne.

Obrišite prašinu

Najbolje sredstvo za brisanje prašine je krpa od mikrofibera, te njom obrišite prašinu sa lustera, garnišni, knjiga, ukrasa i polica. Za manje pristupačne djelove, uzmite prašak kojeg ste, nakon pajanja, oprali i osušili.

Domaćice obično počinju od ulaza u prostoriju i kreću se u pravcu kretanja kazaljke na satu. Kada sve završite obrišite prašinu s biljaka, uz pomoć vlažne krpe.

Usisavanje podova i tepiha

Usisavanje je neophodno kod generalnog sređivanja. Nikako nemojte usisivačem da kupite sitne predmete koje mogu da se zapuše u usisisavaču poput spajalica, ukosnica, sitnih igračaka.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
MajaPrinćipes
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prinćipes
Gost
Prinćipes

“Sprej za uništavanje grinja sa namještaja

U litar vode sipajte 20 kapi ulja i promućkajte. Sprej je dobar za djelove namještaja koje ne možete da perete.”

– čitaj, sprej za uništavanje namještaja.

Maja
Gost
Maja

Genije, time se prskaju fotelje, kaucevi, kreveti, duseci i ostali namestaj koji se ne pere u masini.

Send this to a friend