Dom Iznenadićete se

Skrivene funkcije svakodnevnih predmeta

Stvari koje redovno koristimo su odavno postale dio naše svakodnevice, da više ne razmišljamo o njima kao o nečemu posebnom, već ih upotrebljavamo bez znanja o svakoj njihovoj pojedinosti i funkcionalnosti.

Mnoge od njih, međutim, imaju karakteristike koje ih čine mnogo korisnijim nego što smo mislili.

Sljedećih pet primjera to najbolje ilustruju:

Loptica na kapi

Loptica/gombica/kićenka na kapi je danas možda samo modni detalj, međutim, ona je nekada imala mnogo korisniju funkciju. Naime, francuski mornari su nosili ovakve kape kako bi zaštitili glavu od udaraca u plafon broda tokom nevremena.

Margine na sveskama na linije

Vjerovali ili ne, margine na sveskama na linije se ne nalaze tu da bi čitanje iz ovakvih svesaka bilo prijatnije, a ni da bi imali mjesto za pisanje bilješki. Njihova originalna funkcija je bila da zaštite sveske od pacova, koji su ranije bili prisutni u mnogim domovima i obožavali su da jedu papir. Sa marginama je bar postojala šansa da će dio vašeg rukopisa biti spašen pacov odluči da se malo nahrani vašom sveskom.

Fioka ispod rerne

Fioka ispod rerne se danas koristi za čuvanje plehova, oklagija, aluminijumskih folija i drugih stvari kojima ne možemo da nađemo neko drugo mjesto u kuhinji. Ipak, prva funkcija ove fioke je bila potpuno drugačija. Ona je bila dizajnirana s ciljem da se u njoj drži tek spremljena ili zagrijana hrana do trenutka kada budete spremni da je poslužite.

Ispupčene linijice na slovima F i J na tastaturi

Ova blaga ispupčenja nam pokazuju gdje je najbolji položaj za prste kada koristimo tastaturu. Pravilno je da se lijevi kažiprst nalazi iznad slova F, a prsti do njega budu iznad slova D, S, A. Desni kažiprst bi trebalo da bude iznad slova J, a prsti do njega iznad slova K, L i Č (na srpskoj tastaturi). To je osnovni položaj prstiju na tastaturi koji nam omogućava da je najbrže koristimo, i to bez gledanja nadolje, ako smo savladali tehniku slijepog kucanja.

Drvene vješalice

Vjerovatno mislite da su drvene vješalice otmenija vrsta istih predmeta napravljenih od plastike ili žice. E, pa one imaju i još jednu korisnu funkciju. Naime, drvene vješalice se ne prave od bilo kog drveta, već isključivo od kedrovog drveta, koje je posebno postojano, lijepe miriše i, što je najvažnije, odbija bube i moljce. To je posebno važno u slučaju da u svom ormaru imate haljine, jakne, kapute i odjeću napravljenu od vune.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
WWG1WGA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Isto tako i za maske
Ako skinete jedan sloj pise vam da ne stite od virusa 😜

Send this to a friend