Dom

Spasite pletivo koje se skupilo pri pranju

Ponekad odvojimo više novca kako bismo kupili onaj jedan, poseban komad odjeće koji košta cijelo malo bogatstvo i od posebnog je materijala.

Najčešće osjetljivog, koji treba tretirati s posebnom pažnjom. I dok mnogo jeftiniji odjevni predmeti “izdržavaju” uobičajene procedure pranja odjeće, posebno osjetljivi materijali zahtijevaju posebnju njegu, prenosi Večernji.hr.

Ako vam se dogodilo da ste neki komad odjeće od vune oprali na višoj temperaturi u veš mašini nego što biste trebali (vunu perite u hladnoj vodi na ruke), nemojte očajavati. Najvjerovatnije ste pomislili kako se sada možete samo pozdraviti sa svojim omiljenim komadom odjeće jer se vaš omiljeni džemper “stisnuo” za nekoliko veličina, ali nemojte.

Imamo rješenje.

U kadu (lavabo ili lavor) nalijte toplu vodu i dodajte dvije supene kašike regeneratora za kosu ili dječji šampon i promiješajte. Namočite pletivo i ostavite da odstoji oko dva sata. Izlijte vodu, ali ostavite odjevni predmet bez ispiranja. Neka regenerator ostane na vlaknima vune.

Zamotajte potom odjeću u suvi peškir kako bi upio višak tečnosti, a zatim lagano počnite rastezati, ali pazite da to radite nježno i da ne rastežete previše kako vlakna ne bi popucala.

Kada ste “dobili” prvobitnu veličinu pletenog odjevnog predmeta, ostavite da se suši na vazduhu. Ako se nije dovoljno rastegnuo, nakon što obučete i isprobate, ponovite proces.

Send this to a friend