Dom

Stručnjaci upozoravaju: Recite NE foliji

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da kada se aluminijska folija zagrijava, u hranu ispušta aluminijum koji na kraju završi u našem tijelu… Doktori upozoravaju da je riječ o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje, prenosi Story.

“Što je temperatura veća, više aluminijuma završava u hrani. Takva folija nikako nije pogodna za kuvanje ili za korišćenje kod nekih namirnica, kao što su paradajz, začini…”, objašnjava doktor Zubaidi, jedan od autora studije i upozorava kako gomilanje aluminija u tijelu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su osteoporoza i Alchajmerova bolest.
Dovodi i do povećanja novoa kalcijuma u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u tijelu nalazi previše aluminijuma. To vodi do problema s taloženjem kalcijuma u kostima pa se previše nalazi i u krvi. Takođe, u ranijim studijama je pisano o tome kako je kod oboljelih od Alchajmera pronađeno dosta aluminijuma nataloženog u moždanom tkivu. Utvrdili su to posle njihove smrti kada su obdukcijom istraživali mozak.

Doktor Zubaidi kaže kako aluminijska folija nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana. Napominje kako treba izbjegavati i aluminijski pribor za jelo i posuđe. Za kuvanje je bolje koristiti masni papir.

Send this to a friend