Dom

Trendovi: Bijela lamperija je sada u modi

Lamperija u enterijeru je prije tri decenije bila veoma popularna, a zatim je postala simbol prevaziđenog uređenja. Ipak, sada se opet vraća u modu, ali isključivo u bijeloj boji.

Zato i ako imate staru lamperiju, kojoj se izgubio sjaj i počela je da neprijatno miriše, a ukućani primjećuju i da su insekti počeli da se sakrivaju iza suvih dasaka, možete da je zamijenite novom i ispratite trendove.

Lamperija je obično postavljana na neravnim zidovima ili u svrhu izolacije, ali su se u međuvremenu pojavili novi materijali koji čuvaju toplotu. Sama lamperija vremenom počinje da gubi sjaj, dobija neprijatan miris, a drvo se krivi. Stan čiji su zidovi pokriveni lamperijom (osim ukoliko nije u planinskom okruženju) teže se prodaje, jer vlada mišljenje da se iza zida od drveta krije leglo insekata. Takođe, lamperija vizuelno smanjuje prostor i ukoliko namještaj, tepih i zavjese nijesu usklađene djeluje kič.

Lamperija se lako skida, za to su potrebne samo snaga i volja, ali je pitanje da li može da se sačuva i dobije novi sjaj.

Farbanje 

Braon boja drveta čini da prostorija izgleda manja, i najbolji način da se stara lamperija sačuva je da se išmirgla i prefarba. Najbolje rješenje je bijela boja. Bijela lamperija će naročito lijepo izgledati u kuhinji ili u trpezariji.

Ukoliko su namještaj, vrata i prozori braon boje, lamperija mora da se izbrusi, ispolira i izlakira do visokog sjaja.

Kombinacija 

Uz dobar plan, lamperija može da se ukloni samo delimično. Na spoljašnjem zidu lamperija može da se ostavi, a na unutrašnjim, gdje nema svrhu izolacije, skine i zidovi okreče u bijelo. Kada se lamperija nalazi na samo jednom zidu može da se ispolira ili ofarba u neku drugu boju, pa i u tirkiznu.

Ostali zidovi moraju da budu što svetlijih i neutralnijih boja, sa jednobojnim zavjesama i namještajem koji se slaže sa bojom zidova i tepiha. Kada lamperija ne pokriva kompletan prostor neće stvarati utisak “pećine”. Naime, najlošija strana lamperije je što na nju ne treba kačiti slike, ogledala i police, jer ne izgleda lijepo. Soba u kojoj se nalazi lamperija mora da bude što jednostavnija i sa što manje boja.

Uklanjanje 

Lamperija se lako skida uz malo snage i dobru opremu. Međutim, važno je isplanirati i šta će se uraditi sa zidom poslije uklanjanja drveta. Kada se ukloni lamperija, izgled zida uglavnom neprijatno iznenadi vlasnike, a u najboljem slučaju je prašnjav. Najčešće se preko zida postavi rigips, što nije teško, koji stvara manje prljavštine i prašine od malterisanja.

Send this to a friend