Dom

Unesite sunce u životni prostor

U dobro projektovanom objektu prirodno svijetlo može da naglasi kvalitet prostora, pruži vizuelni komfor i smanji potrošnju energije, pa je veoma važno pravilno rasporediti prostorije.

Prodor prirodnog, sunčevog svjetla u unutrašnjost objekta je osnovni faktor koji utiče na komfor u svakom životnom prostoru, jer direktno utiče na raspoloženje i energiju osoba koje borave u tom prostoru.

Uvođenje što više prirodne svetlosti u prostorije u današnje vrijeme je postao jedan od glavnih zahtjeva prilikom projektovanja objekata kako bi se korisnicima prostora pružila potrebna udobnosti i kvalitet života prilikom boravka u zatvorenom prostoru, jer savremen čovjek u zatvorenom prostoru provodi najveći dio dana.

Direktan prodor prirodnog svijetla u unutrašnjost objekta dobija se prozorima, a količina svjetlosti zavisi najviše od dimenzija i rasporeda prozorskih otvora na fasadi, ali i od orijentacije, okruženja i položaja objekta. Prirodna svjetlost može se uvesti u prostor i preko tavanice ili se cIo zid može pretvoriti u staklenu površinu i tako pustiti najviše svjetlosti u prostor.

Količina potrebnog prirodnog svetla zavisi i od namene prostorije, pa tako u prostorijama u kojima se provodi vrijeme samo za određene aktivnosti (spavaća, radna ili kuhinja) nije potrebna količina osvjetljenja kao u dnevnim sobama.

U dnevnom boravku optimalna veličina prozora iznosi sedminu površine poda prostorije, što znači da je za osvjetljenje prostorije površine 28 metara potrebna ukupna površina prozora četiri metra.

Kroz gornju polovinu visine prozora prodire svjetlost u najudaljenije djelove prostorije, zato visina zastakljenja treba da bude na visini koja je jednaka otprilike polovini dubine prostorije. Međutim, ni ove računice nijesu definitivne, jer površina i visina prozora zavise još i od same orijentacije objekta, kao i od godišnjeg doba.

Najmanje prirodne svjetlosti prodire u prostorije koje su orijentisane ka sjevernoj strani, jer sjeverno svijetlo nije direktno, a kvalitet prirodnog osvjetljenja je konstantan tokom svih godišnjih doba, pa bi idealna namjena prostorije orijentisane ka sjeveru bila spavaća soba.

Prozori orijentisani ka jugu maksimalno koriste sunčevu energiju, što je posebno bitno u zimskim mjesecima kada se prostorije na taj način i zagriju tokom sunčanih zimskih dana.

Dobro projektovani otvori na fasadi podrazumevaju, kako upotrebu odgovarajućih materijala i tipa stakla za prozore i druge otvore kako bi propustili potrebnu količinu dnevene svetlosti u prostor, tako i upotrebu odgovarajućih elemenata za zaštitu staklenih površina.

Međutim, često u kući postoje prostorije do kojih dnevna svjetlost nikako ne može da dođe (hodnik, kupatilo ili ostava), a to može da se riješi postavljanjem krovnih prozora ili u novije vreme preko takozvanih “svjetlosnih tunela”. Ukoliko ni to nije moguće, ukazaće se potreba za vještačkom rasvjetom i tokom dana, što povećava potrošnju energije i smanjuje prijatnost ambijenta.

Izbjegavajte venecijanere

Velike količine sunčeve energije leti tokom jutra primaju prozori okrenuti na istok, a predveče oni ka zapadu.

U ljetnjem periodu kada je sunce visoko, preporučuje se upotreba sredstva za zaštitu od sunca na svim staklenim površinama, osim onim koje su okrenute ka sjeveru.

Sredstva za zaštitu od sunca su najdelotvornija kada se postavljaju na spoljnu stranu zastakljenih površina, jer unutrašnje roletne mogu doprinijeti efekat staklene bašte i dovesti do pregrijavanja prostorije.

Send this to a friend