Dom

Uštedite novac, sami okrečite stan

Proljeće je idealno za radove u kući, pa stoga više ne odlažite neminovno krečenje, koliko god da vam je to naporan i mukotrpan posao. Najlakše je, ali i najskuplje da krečenje prepustite pravim molerima, ali ako želite da uštedite novac, nabavite boje i potreban alat i prionite na posao.

Zaštitite namještaj

Kupite zaštitnu foliju i prekrijte podove i namještaj kako ne biste morali danima da ih ribate. Prije nego što se zaputite u farbaru, izmjerite površine koje želite da okrečite i napravite preciznu računicu. Ukoliko krečite neravne površine, kao što je španski zid, kupite više boje jer se one teže pokrivaju.

Kupite osnovni alat

Varijanta „uradi sam“ podrazumijeva i nabavku osnovnog alata: valjak, četke, kante za razređivanje boje, šmirgle, špahtle i rukavice. Važno je da znate da se četke s prirodnom dlakom koriste za uljane boje, a sa sintetičkom za boje na vodenoj bazi. Početnicima se preporučuju valjci od mikrofibera i dobra priprema zidova. Prašinu, masnoću i prljavštinu ošmirglajte i prebrišite mokrom krpom, a zatim ostavite da se osuši, a stare premaze koji su počeli da se ljušte sastružite.

Prvo plafon, poslije zidovi

S krečenjem krenite od najviših djelova prostorije, pa nadolje. Najvažnije je da se prvo okreči plafon kako kasnije boja ne bi kapala po zidovima. Valjak i četke nakon krečenja temeljno operite kako biste ponovo mogli da ih koristite. Kada se nakon nekih četiri sata zidovi dobro osuše, nanesite „drugu ruku“ boje. Ako i nakon toga imate neravnomjerno nanesenu boju, ponovite postupak. Boja će se u potpunosti osušiti za dan-dva u zavisnosti od kvaliteta same boje i tada ćete konačno moći nesmetano da uživate u plodovima svoga rada.

Budite temeljni

Ne zaboravite da je za krečenje stana od 70 kvadrata čak i profesionalnim molerima potrebno bar dva dana. Zbog toga ne žurite, već budite temeljni jer se osnovni utisak o prostoru stiče na osnovu atmo­sfere, a nju diktiraju boje. One su snažno oružje arhitekti pri kreiranju ambijenta, ali i moćno pomagalo u transformacijama i prikrivanju nedostataka prostora.

Tagovi

1 Komentar na "Uštedite novac, sami okrečite stan"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend