Dom

Zbog ovih grešaka vam odjeća blijedi i cijepa se tokom pranja

Nerijetko nam odjeća izgubi boju i mnogo se ošteti nakon pranja u veš mašini.

Koliko puta ste do sada primijetili poderotinu ili rupu na omiljenoj majici, a pritom sigurno znate da odjeću nigdje niste zakačili i da nemate moljce u kući? Ukoliko ste se zapitali gdje je vaš drag komad odjeće oštećen, odgovor je jednostavan, u veš mašini.

Naime, vjerovatno niste ni prvi ni posljednji kojem se crvena čarapa ušunjala u bijeli veš, te vam se dragi mjesecima šepurio u roze košuljama na poslu. Isto tako, niste usamljeni ukoliko iz veš mašine izvlačite odjeću koja je odjednom oštećena. Sve one sitne izvučene niti na džemperima, ili rupice na majicama, nastaju upravo u bubnju i to zbog toga što pravimo sljedeće greše prilikom pranja, prenosi Alo.

Pretrpavate mašinu

Svaki put kada stavite previše veša u mašinu, ne samo da će vaša odjeća biti kao sažvakana, već rizikujete i da se ošteti, a pritom, neće biti ni oprana lijepo.

Farmerke i nježni materijali

Ukoliko želite da sačuvate lijepe komade odjeće od finih materijala savjet je da ih nikako ne perete u mašini, pogotovo ne sa farmerkama, pantalonama, ili suknjama koje imaju rajsferšlus. Ukoliko vas mrzi da perete ovaj veš na ruke, onda bar zakopčajte rajsferšluse prije nego što sve zajedno gurnete u mašinu.

Tečni prašak postoji sa razlogom

Ok, neki ljudi zbog uštede novca ne žele da kupuju tečni prašak, već koriste onaj u prahu za sve, ali to može da znatno ošteti njihovu odjeću. Naime, poznato je da je takav prašak veoma jak i da “jede” boju sa stvari. Ukoliko već ne možete ili ne želite da kupujete blaži tečni prašak namijenjen za pranje šarene odjeće ili posebnih materijala, onda barem nemojte puniti fiokicu na mašini do vrha sa praškom.

Send this to a friend