Ishrana

Ako želite da napravite savršen roštilj, izbjegavajte ove greške

Glavna asocijacija prvomajskih praznika svima je odmor i dobar roštilj. Da biste napravili savršen roštilj i uživali u pripremi hrane na otvorenom donosimo vam savjet kako da izbjegnete pet najčešćih grešaka.

Pečenje roštilja je umjetnost i vještina koja se stiče iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je da izbjegavate greške s kojima se suočavaju brojni početnici.

Ne uzimate dovoljno vremena za mariniranje

Roštilj će imati bolji ukus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelo veče prije pripreme.

Ne zaboravite u marinadu da dodate i nešto kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amino kisjelina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenim.

Izbjegavate korištenje dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalijepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom.

Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

Stavljate na rešetku hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tiganj, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete “šokirati” meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debeo odrezak s kostima.

Previše okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati. Naime, mesu s roštilja ekstra ukus daje karamelizacija površine do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte da odvoje meso od rešetke. Ako se meso “lijepi” za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lijepu karamelizovanu površinu.

Ne puštate meso da se “odmori”

Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno “odmoriti”.

Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija zadržaće toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

Send this to a friend