Ishrana

Čaša vode i kašičica sode bikarbone, šta sve liječi ta moćna kombinacija

Sodu bikarbonu ima svaka kuća. Domaćice je koriste za ekološko čišćenje doma, prilikom pripreme jela, dok je svi konzumiramo kao lijek, prenosi stil.

Najbolje je da ujutru, čim ustanete popijete mješavinu koju čini 1 kašičica sode bikarbone razmućena u čaši vode.

Evo šta sve liječi ta moćna kombinacija:

Prirodni antacid

Antacidna svojstva ovog prirodnog sastojka su možda glavni razlog njegove velike popularnosti. Voda i soda bikarbona neutrališu želučanu kisjelinu i time pomažu u suočavanju sa refluksom ili žgaravicom. Soda razmućena u vodi smanjuje zapaljenje i formiranje gasa, što brzo ublažava stanje, na primjer u slučaju probavnih smetnji.

Alkalizuje tijelo

Naša hrana u glavnom proizvodi kisjeline. A kisjelo okruženje u tijelu doprinosi razvoju raznih bolesti. Kisjelost tijela nosi veliki rizik od osteoporoze, artritisa, pa čak i raka. Soda idealno neutrališe kisjeline u tijelu i ima alkalizujući efekat.

Kako ne biste pretjerali u alkalizovanju tijela, sodu bikarbonu pijte u minimalnim količinama ili po 1 kašičicu razmućenu u čaši vode, ali samo nedjelju dana uzastopnog konzumiranja.

Antiseptik

Ovaj napitak može da se koristi u borbi protiv različitih virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti. Soda bikarbona liječi upalu grla, te upalu usne duplje. Postupak je jednostavan: isperite grlo sodom bikarbonom razmućenom u čaši vode.

Liječi infekcije urinarnog trakta

Kašičica sode bikarbone razmućena u čaši vode može da spriječi i izliječi urinarne infekcije, a sve zahvaljujući sposobnosti da smanji nivo kisjelosti u urinu.

U ovom slučaju liječenje se sprovodi što se uz ispijanje sode bikarbone, ispija i sok od brusnice.

Borba protiv gihta i bolesti

Povišen nivo mokraćne kisjeline u urinu i krvi, kao i u tkivima u organizmu mogu prouzrokovati različite hronične bolesti, kao što je giht ili artritis.

Voda sa sodom bikarbonomo stvara ravnotežu u krvi, smanjujući mokraćnu kisjelinu i tako efikasno pomaže protiv ovih bolesti.

Povećava fizičku izdržljivost

Mliječna kiselina koja se oslobađa u našem tijelu tokom fizičke aktivnosti, može da se akumulira u mišićima i zglobovima, što dovodi do osjećaja umora. Ako hoćete da povećate fizičku izdržljivost popijte sodu bikarbonu svako jutro. Ona će vam dati prijeko potrebnu energiju, a pri tome će blagotvorno da opusti mišiće.

Soda bikarbona reguliše nivo holesterola

Voda sa sodom bikarbonom ima tu moć da krv očisti od lošeg holesterola. Međutim, osobe koje pate od hipertenzije ne bi smjele da piju sodu bikarbonu zbog velikog nivoa natrijuma.

Kako se pije soda bikarbona?

Ako liječite neku od gore navedenih bolesti, sodu bikarbonu pijte tri puta dnevno prije jela i to tako što ćete u čaši vode da razmutite pola kašičice sode bikarbone.

Ako liječite simptome gripa, postupak je sljedeći:

Prvi dan: Pola kašičice sode bikarbone razmutite u čaši vode pa pijte svaka tri sata. Ukupno se pije 5 puta dnevno.

Drugi dan: Ista doza, ali samo 3 puta dnevno.

Treći dan: Ista doza, dva puta dnevno, poslije ručka i poslije večere.

Kako stignete do trećeg dana, simptomi gripa će potpuno nestati.

Sodu bikarbonu i vodu nikad nemojte piti duže od 7 dana uzastopno, piše sajt Econet. ru.

Send this to a friend