Ishrana

Đavolji dah je najljući sladoled na svijetu i morate biti punoljetni da ga probate

Vlasnik škotskog i kafića “Aldwych”, Martin Bandoni, odlučio je da svojim mušterijama ponudi ono što smatraju najopasnijim i najljućim sladoledom na svijetu “Đavolji dah”.

Da biste ga probali, morate biti punoljetni.

Čak i ako prođete test za odrasle, moraćete potpisati dokument o odricanju odgovornosti ako nešto pođe po zlu nakon što probate sladoled. Potpisom dokumenta pristajete na rizik od tjelesnih povreda, bolesti, ali i mogućeg gubitka života.

Vlasnik recepture sladoleda “Đavolji dah” (engl. Devil’s Breath) tvrdi da je baršunasti crveni sladoled čak 500 puta pikantniji od najljućeg Tabasko umaka.

Pripremljeni biber koji se koristi u sladoledu “vražiji dah” dolazi u nevjerovatnih 1.569.300 jedinica vrućine po Skovilovoj skali jačine paprike. Poređenja radi, Carolina Reaper Pepper, donedavno najljuće papričice na svijetu ima između 1,4 i 2,2 miliona jedinica Skovila.

Priprema i sve vezano za taj sladoled toliko je vruće da osoblje mora nositi rukavice pri rukovanju sladoledom. Iako nije poznato šta se sve nalazi u receptu sladoleda , vlasnici sladolednog salona kažu da originalna receptura potieče iz davne 1936. godine.

Hrana je začinjena aktivnom komponentom koja se zove kapsaicin, koja djeluje kao alat namijenjen smanjivanju bola. Kada se konzumira, kapsaicin se veže na receptore bola u nervima koji se zovu TRPV1 na isti način na koji vrućina šalje upozoravajuće signale vašem mozgu kroz bol i goruću senzaciju u ustima.

Tijelo reaguje na tu prijetnju znojenjem, izbijanjem krvi u lice, suzama u očima i curenjem nosa.

Ako ste jedan od onih koji ne razumije zašto bi neko mogao podnijeti tako začinjeno jelo, niste sami. Nedavno objavljena studija sugerše da muškarci koji jedu pikantnu hranu mogu imati viši nivo testosterona, dok druga studija sugeriše da muškarci konzumiraju takvu hranu kako bi privukli pažnju, ali i radi uzbuđenja.

Bez obzira na da li tražite uzbuđenje ili želite da nekog impresionirate, jedenjem ovog sladoleda zasigurno ćete doći do željenog rezultata.

Osim toga, pikantni sladoled vrlo je jeftin. Vlasnici sladolednog salona rekli su da isti neće više od “normalnih” sladoleda.

Send this to a friend