Ishrana

Doručak ne utiče na tjelesnu težinu

Većina je čula savjet koji zvuči kontradiktorno: preskakanjem doručka mogli bismo se ugojiti, jer to usporava metabolizam i tjera nas da tokom dana jedemo više.

Čini li vam se to kao besmislica, možda ste u pravu. Nema dokaza da preskakanje doručka dovodi to rasta tjelesne težine, piše u novoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu British Medical Journal.

Suprotno uvreženom vjerovanju, istraživanje je pokazalo da, ako ne jedete doručak to neće izazvati osjećaj pojačane gladi u poslijepodnevnim satima ili razliku u potrošnji energije.

Naučnici sa Univerziteta Monaš u Melbournu analizirali su vezu doručka s promjenom tjelesne težine i dnevnim unosom energije.

Poslužili su se podacima iz 13 kliničkih istraživanja provedenima u SAD i Velikoj Britaniji u posljednjih 28 godina.

Ustanovili su da je ukupan dnevni unos energije bio veći kod ljudi koji su doručkovali nego kod onih koji nisu (u prosjeku 260 kalorija), bez obzira na to doručkuju li inače ili ne.

Takođe su utvrdili da između jednih i drugih nema značajne razlike u aktivnosti metabolizma.

“Iako redovno uzimanje doručka može imati druge važne učinke, treba biti oprezan kada se doručak savjetuje radi skidanja težine, jer može imati sasvim drugačiji efekat”, stoji u studiji.

Ipak, to ne znači da bi se trebalo “ubijati” u jajima i slanini – naučnici, naime, kažu da je kvalitet starih istraživanja prilično loš, pa bi zaključke trebalo uzeti s oprezom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gun
Gost
Gun

Kakve gluposti vi prenosite.

Send this to a friend