Ishrana

Dvije namirnice nas čine pametnijim i štite od ozbiljne bolesti – treba ih konzumirati svakog dana

Ilustracija
Ilustracija

Zajednička studija Nacionalnog instituta za proučavanje starenja i Univerziteta Džons Hopkins, koja je objavljena u časopisu Neurohemijska istraživanja, otkrila je da se supstanca metilksantin nalazi u kafi, čaju i tamnoj čokoladi (kakao).

Ista studija otkriva da supstanca ksantin metabolit koja se ispušta kada naš mozak obrađuje kofein može doprinijeti korisnim efektima od kafe, čaja i kakaa na zdravlje mozga. Metaanaliza 11 studija o uticaju kafe na zdravlje mozga objavljena u Međunarodnom žurnalu hirurške onkologije pokazuje da i kafa i čaj (pa time i kakao), ne samo da smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, već smanjuju i rizik od karcinoma mozga.

Na kraju, revolucionarna studija na Univerzitetu Okajama pokazuje da unos sastojaka kafe CA i CGA, podstiče antioksidantska svojstva glijalnih ćelija i sprečava neurodegeneraciju izazvanu rotenonom i u mozgu i u mijenteričkom pleksusu. U prevodu, kofein čini vaš mozak fleksibilnijim i otpornijim.

Studije su pokazale da je idealna dnevna doza kafe oko šest do osam šoljica, a najbolje ih je konzumirati prije dva sata poslije podne tako da vam ne poremete san.

Ako to zvuči kao previše kafe, možete zamijeniti jednu ili dvije šoljice kafe komadićem crne čokolade. Ne treba napominjati da, iz drugih zdravstvenih razloga, treba da konzumirate kafu, čaj i kakao bez šećera ili mlijeka. Ali efekat će i dalje biti pojačan rad mozga.

Tags
Send this to a friend