Ishrana

Grčka spanać pita sa fetom

Potrebni sastojci:

kore za pitu: 250 g
spanać: 400 g
paradajz: 175 g, sušen u maslinovom ulju
feta sir: 200 g, izmrvljen
jaja: 3 komada

Način pripreme

Očišćeni spanać stavite u posudu na vatru sa 4 kašike vode da se prodinsta. Prebacite ga u cediljku i ostavite da se ohladi, a zatim pritisnite i iscijedite višak tečnosti. Isijecite spanać na krupno, a isto tako nasijecite i sušeni paradajz i sve promiješajte sa izmrvljenim feta sirom. Na kraju dodajte i jaja i sve dobro promiješajte.

Maslinovo ulje od sušenog paradajza ocijedite u posudu. Uzmite jedan list od kora i premažite ga maslinovim uljem. Stavite ga masnom stranom na dolje u kalup sa dnom koje se odvaja, prečnika 26 cm.

Mali dio kore treba da viri sa strane. Isto ponovite i sa preostalom polovinom kora. Stavljajte ih unakrsno, da krajevi vire sa svih strana.

Odozgo ravnomjerno rasporedite nadjev i pokrijte sa preostalim korama. Gornje kore ponovo premazujte maslinovim uljem, ali ih malo gužvajte da ima vazduha između njih. Preko gornjih kora prebacite krajeve donjih kora i sve dobro premažite maslinovim uljem.

Stavite pitu da se ispeče u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Kada kore dobiju zlatnu boju, pita je gotova. Servirajte nasječenu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend