Ishrana

Hljeb plemena Hunze: Originalni recept star 2.000 godina

Hunze su pleme u kojem žive najzdraviji ljudi na planeti. Tajna njihovog zdravlja između ostalog je i čapati hljeb.

Kamali je tradicionalan čapati hljeb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2000 godina. Ovaj hljeb je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini, jer je hranljiv, pa samo 1 ili 2 porcije kamali hljeba smanjiće apetit i učiniće da ne osjetite glad 4 do 6 sati, piše Lovesensa.

Kamali hljeb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hljebova, a jedan od važnih sastojaka je “glečersko mlijeko”, odnosno mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stijena.

Recept za Kamali hljeb

Sastojci: 1 šolja brašna od cijelog zrna mljevenog na kamenu ili mješavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašnana; vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća; 1/2 šolje glečerskog mlijeka (mineralna voda).

Priprema: Pomiješajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite hljeb pospite brašnom, a zatim mijesite dok tijesto ne postane mekano i elastično.

Zavijte umiješeni hljeb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hljebova.

Send this to a friend