Ishrana

Izbjegavajte pivo i martini ako želite da smršate

Ponekad hrana nije najveća prepreka pri mršavljenju, već ono što pijemo. Ljudi pomno paze na kalorije koje unos hranom, ali katkad zaborave na druge stvari koje konzumiraju u danu.

Kava, ledeni čajevi, energetska pića i alkohol sadrže kalorije koje se brzo mogu nakupiti. To uzrokuje debljanje i pojavljivanje sala na mnogim mjestima na tijelu, a posebno na stomaku.

Mnoga alkoholna pića uopšte nemaju naznačene nutritivne vrijednosti pa ni ne znate tačno šta unosite u organizam. Imajte na umu da alkohol, osim kalorija, sadrži i šećer, a to je kombinacija za neželjenje kilograme.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih alkohol uzrokuje debljanje je što ga tijelo sporije procesuje, a sve dodatne kalorije koje pritom unosite se pohranjuju u masno tkivo.

Drugi razlog je što alkohol sadrži više kalorija nego što mislite. U pivu se nalazi oko 150 kalorija, dok je u pićima poput martinija 210. Ako to pomnožite sa tri, shvatićete da ste unijeli kalorija koliko sadrži jedan obilniji obrok.

Ako vam je cilj da smršate, a povremeno ipak želite da priuštite alkohol, neka to bude votka ili čaša crnog vina. Slatka pića, pivo i kokteli sadrže puno više kalorija i stvaraju nadutost.

Send this to a friend