Ishrana

Jedite smokve, liječe anemiju, čir, ali i dušu

Biblijska voćka smokva, osim što je ukusna i hranjiva, posjeduje i različita ljekovita svojstva. Sadrži pravu riznicu korisnih sastojaka, koji se ciljano aktiviraju zavisno od vrste tegoba

Ukoliko vas muči opstipacija, odnosno zatvor, sameljite 500 grama smokava i zamijesite sa pet grama brašna od listova sene. Od tijesta potom pravite štanglice, čuvajte u frižideru umotane u foliju i svakog jutra na prazan želudac pojedite djelić veličine lješnika.

Za liječenje kurjeg oka i drugih neželjenih kožnih izraslina koristite svježi sok od smokve. Smokvu prvo otvorite i unutrašnji dio uveče stavite na kritično mjesto, uvijte zavojem i ostavite da prenoći. Ujutru smokvu uklonite, a nogu potopite u vruću vodu. Nakon sat vremena stajanja u vodi sa stopala bi lako trebalo da se ukloni kurje oko, a ako se radi o tvrdokornijim primjercima tretman ponovite četiri do pet puta.

Zbog količine šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ukoliko se koriste umjereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

Redovno uzimanje ovog voća sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa, koja je potrebna našem organizmu.

Kompot od smokve djeluje kao laksativ. U narodu su one poznate kao lijek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospješuju rad crijeva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crijevne parazite. Poboljšavaju crijevno pražnjenje, smanjuju potrebu za laksativima, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crijevne grčeve i proliv.

Kada se direktno nanese na kožu, pečena smokva može da izliječi upalu poput apscesa i čireva. Zbog visokog sadržaja vode pire od smokve djeluje kao odličan preparat za čišćenje kože i pomaže u prevenciji i liječenju akni.

Svježa smokva smirujuće djeluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije. Takođe, ako ih grubo sameljete možete od njih pripremiti kafu, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko i dezinfekciono dejstvo.

Bogate su kalcijumom, mineralom koji ima mnoge funkcije uključujući i gustinu kostiju. Posebno su dobre za djecu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi sklone osteoporozi. Možete da ih jedete svježe, ali i sušene, koje sadrže pet puta više kalcijuma.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend