Ishrana Čime se zapravo hrane pilići na farmama za preradu pilećeg mesa

Jeziva istina o pilećem mesu: Da li znate šta jedete?

Pileća prsa se smatraju jednom od glavnih komponenti zdrave ishrane i dobrim izvorom proteina. U isto vrijeme, ima prilično nisku cijenu i lako se priprema. Međutim, jeftina piletina jedna je od “najprljavijih” vrsti živinskog mesa.

Ako brinete o svom zdravlju, pažljivo pročitajte ovaj tekst kako biste saznali moguće rizike od čestih konzumacija industrijske piletine.

Istina o piletini:

Da bi smanjili troškove pilećeg filea, proizvođači moraju da smanje troškove ishrane pilića i ubrzaju njihov rast. Kao rezultat toga, koristi se jeftina hrana i agresivni preparati za brzo debljanje.

Životni ciklus piletine od 5 do 7 nedjelja

U prosjeku, životni ciklus pilića na farmama za preradu živinskog mesa, je od 5 do 7 nedjelja, nakon čega se oni ubijaju i šalju na preradu (dok seljaci piliće gaje do nekoliko godina prije klanja).

Hemijsko izlaganje počinje prije pojave pileta. Ovo su različita dezinfekciona sredstva kojima se izlaže jaje. Zatim se ono prevozi u rasplodnu radionicu, gdje se izlaže na miliost i nemirlost od konvencionalnih dezinfekcijskih sredstava pa do moćnih antibiotika i vakcina.

Koja je glavna opasnost?

Vakcinacija pilića se po pravilu vrši grupnim postupkom uz pomoć aerosola ili se piju preparati sa vodom. Teoretski, sve vakcine imaju odgovarajuće bezbjednosne sertifikate za ptice i ljude. Ali opasnost leži u nepravilnoj upotrebi vakcina, nekvalitetnoj grupi ljekova i nepripremljenosti pilića na imunizaciju. Šteta za ljude može se sastojati u nekvalitetnom mesu zaraženom bolestima uslijed vakcinacije i nepravilne upotrebe.

Bolest jednog pileta može dovesti do smrti cjelokupnog uzgoja, zato se antibiotici daju u razmacima ali tokom cijelog života pileta. Šteta koja se pritom nanosi je raznolika…

Prvo: konzumiranje takve piletine može poremetiti rad jetre, bubrega i probavnog trakta kod ljudi.

Drugo: alergični ljudi mogu doživjeti razne akutne reakcije. Ali je možda najopasnija ta redovna mikrodoza antibiotika. Ovo dovodi do pojave bakterija otpornih na antibiotike.

Drugim riječima, ako osoba, na primjer, dobije upalu pluća, onda antibiotici kojima se piletina hranila (a koju smo mi jeli) neće uticati na patogene. Što znači da ćemo postati imuni na antibiotike jer stalno primamo tu određenu dozu kroz meso koje jedemo.

Takođe je veoma važno šta pile jede. Pored posebno uvedenih aditiva, u hrani za piliće mogu da se nađu i pesticidi, ali i estrogen, ženski hormon koji povećava tjelesnu težinu kod pilića.

Kod žena, višak ovog hormona može izazvati poremećaj mjesečnog ciklusa, a kod muškaraca neplodnost.

Pored toga, redovna konzumacija mesa sa hormonima može dovesti do smanjene proizvodnje sopstvenih hormona, kožnih problema, alergijskih reakcija i smanjenog imuniteta. Djeca koja pate od seksualnog razvoja posebno su pogođena hormonskim suplementima i reproduktivna funkcija tijela se potom zaustavlja.

Zaključak:

Pilići koji se proizvode na farmama za preradu mesa, puna su hormona i ostalih materija koja ubrzavaju njihov rast. Klanice daju svoj doprinos, gdje se leševi pilića tretiraju dezinfekcionim sredstavima.

Ali istražiti svaki komad mesa nije moguć. Stoga, glavni kriterijum za potrošače ostaje izgled i ukus pilećeg mesa. Ako možete, piliće kupujte kod seljaka koji ih hrane prirodnijom hranom.

Vodite računa šta kupujete, a još više šta unosite u organizam!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Klodovik
Gost
Klodovik

Pilići se ne ubijaju,nego kolju.

Majka
Gost
Majka

Dobro je da ” mislite ” na zdravlje …vase ili nase nije bitno. Bitno da mozemo od plate “”priustiti””” sebi osnovne potrebe .Zar ne!!

Mamina maza
Gost
Mamina maza

Znaci ….ne jedite piletinu ne jedite svinjetinu Ovako je bilo lude krave pticiji grip….opicene kokoske I eto Ponovo jedemo I izgleda trebalo bi svim gradjanima cast veganima odraditi analize da vidimo koliko nam je rok trajanja 🤣🤣🤣🤣Moj rok isteka davno 🤩🤩🤩🤩

Moja dusa
Gost
Moja dusa

Dal papaju inslektori
Bolje onda umjesto kucaka drzati klokosku na balkon …kozu .
I setati njih umjesto kucica…Nekada je bilo normalno drzati kozu umjesto MODE DANASNJE SPAVATI SA PSIMA U KREVETU

Gruna Stramen
Gost
Gruna Stramen

učim svoje dijete: ne tretiraj čovjeka kao psa niti psa kao čovjeka

awetinja
Gost
awetinja

Pročitah tekst a opet ću da je jedem

Moje ime
Gost
Moje ime

@CDM
Bilo bi dobro da uradite analizu mesa na trzistu.

Lakojetako
Gost
Lakojetako

Truju nas za nase pare. Proslijedite inspektorima hrane ovaj tekst i nacerajte ih da rade svoj posao Savjesno.

nutricionista
Gost
nutricionista

I ponovo nase drage mame i bake, koje na zalost nijesmo iskalibrisali na bezobrazni svijet misle da ce im djeca krepat ako ne pojedu dnevno kilo mesa. $utra kad sa 40 godina dobije rak covjek sa 40kg viska koji citav zivot jede leseve zivotinja, svi kazu – umrije mlad, ne znamo od cega…

Vale
Gost
Vale

Ishrana bez mesa rijesen problem, po neka da te zeljama mine. Pasulj pun proteina, jaje amino kiselina, rastan I spanac gvozdja. Zaboravili ste glavu bolest da pomenete RAK. Nikad nisu mladi od 20,30 dobijali rak ka danas. Sve je to zbog hrane.

Anka
Gost
Anka

Tako je Vale. Na mukama sam kad treba u trgovinu da podjem, ne znam je li zatrovanija hrana u marketima ili na pijaci, a sa sela imam samo krompir i luk.. A gdje mi je ostalo. Užas

Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

Ne može i kvalitetni i bezopasno i jeftino.

Anonimus
Gost
Anonimus

Pomamise nas svakakvim tekstovima ciju vjerodostojnost ne dovodimo u sumnju a cemu odmah bezrezervno vjerujemo!

Send this to a friend