Ishrana Naučnici tvrde

Kafa usporava proces starenja i sagorijeva masti

Vjekovima je kafa ljudima širom svijeta omiljeni napitak bez kojeg ne mogu zamisliti jutro. Naučnici tvrde da konzumiranje kafe u umjerenim količinama ima pozitivan uticaj na naše zdravlje, a usporavanje procesa starenja i gubitak suvišnih kilograma samo su neki od brojnih benefita.

Britanska studija u kojoj je učestvovalo 500.000 ispitanika pokazala je da kafa smanjuje rizik od prerane smrti. Naučnici smatraju da je razlog više 10.000 različitih hemijskih sastava koje kafa sadrži, a koji štite ćelije od oštećenja.

Istraživanje koje je sprovedeno na Harvardu pokazalo je da konzumiranje kafe smanjuje rizik od smrti koja je uzrokovana kardiovaskularnim bolestima, moždanim udarom, ali i od dijabetesa, neuroloških bolesti i samoubistava. Podaci iz istraživanja Framingham Heart pokazali su jaku povezanost između konzumiranja kafe i manjeg srčanog rizika. Za svaku dodatnu šoljicu kafe koju su ljudi popili, rizik od srčanog zastoja ili moždanog udara bio je manji za 8 posto u odnosu na one koji nisu konzumirali kafu. Slične rezultate pokazalo je i istraživanje koje je sprovedeno u Južnoj Koreji.

Konzumiranjem kafe sagorijevate masnoće, pokazalo je istraživanje koje su sproveli istraživači s Univerziteta u Nottinghamu u Engleskoj. Naime, rezultati njihovog istraživanja pokazali su da kafa može pomoći u stimuliranju smeđih masnih rezervi, poznatih kao smeđe masno tkivo, koje igraju ključnu ulogu u brzini sagorijevanja kalorija. Iako nije poznato da li sagorijevanje masti pokreće kofein ili nešto drugo, ovo otkriće je veoma značajno jer bi moglo služiti za borbu protiv gojaznosti i dijabetesa.

Osim toga, kafa usporava proces starenja. Ovo je pokazala manja studija koja je provedena na Univerzitetu Stanford, no riječ je o teoriji koja je dobro definisana i prilično intrigantna. Ovo istraživanje pokazalo je da ispijanje kafe zbog visokog sadržaja kofeina može spriječiti hemijske reakcije koje vremenom dovode do upalnih procesa u organizmu.

“Mnogi vole piti kafu ne znajući da od nje imaju direktnu korist”, rekao je Mark Davis, koautor studije i profesor mikrobiologije i imunologije na Stanfordu.

Studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Torontu pokazala je da konzumiranje kafe pozitivno utiče na zdravlje mozga i smanjuje rizik od pada kognitivnih funkcija. Istraživači su u ovoj studiji bili fokusirani na jedan od 10.000 različitih hemijskih sastava koje kafa sadrži, a rezultati su pokazali smanjen rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Tajna je u spoju fenilindani koji se stvara prilikom kuvanja kafe, a koji ometa spajanje amiloid-bete i tau proteina, koji su inače spojeni u mozgu pacijenata koji pate od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

I druga istraživanja pokazala su brojne dobrobiti kafe, a stručnjaci tvrde da je peta šolja kafe trenutak u kojem kofein počinje negativno uticati na zdravlje.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
PATRIOTA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PATRIOTA
Gost
PATRIOTA

A tek koliko je djece rodjeno poslije cetvrte soljice kafe??

Send this to a friend