Ishrana

Kako da vam hladna pasta salata bude još ukusnija

Hladne pasta salate idealni su ljetnji obroci, bilo za porodični ručak, bilo za zabavu. Da bi salata bila još ukusnija, vodite računa o sljedećem.

Kada kuvate testeninu, posolite vodu ne štedeći so. Izaberite odgovarajući oblik, pa tako za salate izbjegavajte špagete i taljatele, a birajte kraće oblike, poput pjene i spiralnih koje će ljepše upiti sos. Pasta ne smije da bude prekuvana, jer će se raspasti kad je prelijete sosom, ali ni nekuvana jer će biti tvrda i neukusna.

Kad skuvate pastu, odaberite odgovarajući sos. Pesto je idealan za pasta salate, ali ne treba da bude pregust, zato ako ga sami pravite, dodajte mu više maslinovog ulja nego uobičajeno. Generalno pravilo je da hladna jela traže više začina nego topla, pa se time vodite i kad pravite pasta salatu.

Dodajte dresing dok je pasta još topla, jer će tako upiti više ukusa, a dio sosa ipak sačuvajte da još jednom prelijete salatu neposredno pre služenja. Ako imate zabavu, možete je spremiti dan ranije.

Sirovo povrće ne dolazi u obzir, jer ćete tako biti usmjereni da sažvaćete komad povrća umjesto da se prepustite harmoniji ukusa. Povrće za pasta salate obavezno skuvajte, ali vodite računa da komadi budu približno istih veličina. Razmislite o dodacima, poput sjemenki i sireva, važno je da upotpune ukus salate, a ne da ga nadjačaju.

Kako bi pasta imala savršen ukus, ne zaboravite svježe začine poput bosiljka, peršuna i nane.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend