Ishrana

Koliko kofeina može da ugrozi zdravlje zdrave osobe?

Nesrećan slučaj tinejdžera koji je preminuo nakon što je popio tri napitka s kofeinom natjerao je stručnjake da još jednom ispitaju uticaj kofeina na ljudsko tijelo.

Šesnaestogodišnji dječak iz Južne Karoline preminuo je od posljedica srčanog udara nako što je u dvočasovnom periodu popio tri napitka sa kofeinom: veliko energetsko piće s kofeinom, kafu s mlijekom i još jedno energetsko piće.

Kako je autopsija pokazala, mladić je umro uslijed srčanih smetnji i aritmije. Naime, kofein je prouzrokovao srčane probleme koji su doveli do neuobičajenog otkucaja srca. Takođe se navodi da je tinejdžer bio zdrav i da nije imao bilo koje medicinske probleme koje je kofein mogao da pogorša, piše LiveScience.

Dnevna doza kofeina

Prema podacima klinike Mejo, bezbjedna dnevna doza kofeina za odrasle predstavlja 400 miligrama odnosno četiri šoljice kafe.

Kako je onda moguće da kofein izaziva srčane probleme? I kako to može dovesti do smrti kod tinejdžera?

„Kofein je stimulans, pa ubrzava otkucaje srca i može da izazove srčane probleme, a u posebnim slučajevima može da ometa uobičajen srčani ritam“, kaže dr Luis Nelson, šef urgentne medicine u medicinskoj školi Nju Džerzi.

Kofein takođe može da izazove napade koji teško mogu da se saniraju i koji mogu da imaju još gori efekat na srce.

Ono što ljude dovodi u opasnost od velikih posljedica jesu količina kofeina i vremenski period u kojem se popije, objašnjava dr Ejmi Durso dodajući da ovakve posljedice ne mogu izazvati šoljica kafe ili konzerva gaziranog napitka.

Povećani rizik

Studija iz 2015. godine, koja je objavljena u časopisu JAMA, bavila se mjerenjem krvnog pritiska i nivoa hormona kod zdravih ispitanika prije i nakon što su popili 450 grama energetskog pića i otkrili da su se oba kriterijuma povećala nakon ispijanja napitka. Zapravo, ove promjene mogu da dovedu ljude u rizičnu situaciju.

U jednom izvještaju iz 2016. godine se navodi da je dvadesetosmogodišnji mladić primljen hitno u bolnicu uslijed srčanih problema nakon što je mjesecima pio dva energetska pića dnevno i alkohol. Doktori koji su ga primili u bolnicu naveli su da mu je puls bio ubrzan i da je imao nepravilan rad srca.

Send this to a friend