Ishrana

Kopriva tjera ovih 10 zdravstvenih problema kao od šale

Kopriva je poznata po svojim listovima koji “žare”, ali naizgled neprijatna biljka ima zaista čudesne moći.

Njene zdravstvene prednosti su višestruke, te spada u jednu od najkorisnijih i najljekovitijih biljaka iz prirode.

Čisti tijelo od toksina

Kopriva je prepuna korisnih nutrijenata, te je savršena biljka za čišćenje tijela od toksina, ali na nježan i siguran način.

Njeno diuretsko djelovanje dodatno pospješuje pročišćavanje organizma. Takođe, pospješuje iskoristivost hranjivih sastojaka u organizmu, te se brine da probavni sistem dobro funkcioniše, sprečavajući taloženje otrova.

Takođe, poboljšava rad limfnog sistema tako što pomaže tijelu da se oslobodi viška toksina i u bubrezima.

Pomaže u trudnoći

Kopriva se smatra prirodnim lijekom za žene u trudnoći i tokom porođaja, te se često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj. Sprečava preveliko krvarenje jer djeluje kao koagulant.

Zatim, pospješuje proizvodnju mlijeka i čini laktaciju lakšom.

Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva pozitivno utiču na žensko zdravlje zbog brojnih aktivnih komponenti. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a, te može da smanji obilnost krvarenja.

Ženama koje prolaze kroz menopauzu olakšava promjene koje se događaju u tijelu i okrepljuje, što će hormonalne “turbulencije” učiniti podnošljivijima.

Poboljšava cirkulaciju

Kombinacija vitamina C i gvožđa je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih ćelija. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, ključnog sastojka hemoglobina.

Povećavajući broj crvenih krvnih ćelija i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tijela dobijaju dovoljnu količinu kiseonika potrebnu za podizanje nivoa potrebne energije.

Zato se često preporučuje za smanjenje umora i liječenje anemije, čiji simptomi uključuju opštu slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

Sprečava pojavu bubrežnih kamenaca

Poznati je diuretik, ali na bubrege djeluje i na drugi način – tako što razbija kamenac u bubrezima i žuči.

Na taj način može se spriječiti pogoršavanje simptom, te hirurško uklanjanje kamenaca. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomjernog zadržavanja tečnosti.

Osim toga, efikasna je kod infekcije mokraćnog sistema, pa se tako koristi i kod upale bešike.

Djeluje protivupalno

Pomaže kod reumatoidnog artritisa i hroničnih bolova u mišićima. Čaj od koprive ili dodaci ishrani na bazi koprive djeluju i kod liječenja gihta.

Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, elemenat koji pomaže u zadržavanju kalcijuma u kostima, što znači da kopriva pomaže u sprečavanju osteoporoze. Takođe, reguliše hormone u tijelu.

Pomaže kod problema s disanjem

Olakšava razne respiratorne poteškoće, uključujući peludnu groznicu, astmu i druge sezonske alergije. Takođe, određene kombinacije ekstrakata koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovno konzumiranje čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za liječenje astme.

Štiti zdravlje srca

Čuva zdravlje srca, a brojna istraživanja su dokazala da redovno konzumiranje čaja od koprive pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska, te da smanjuje napetost i stres kardiovaskularnog sistema.

Poboljšava izgled kože

Zahvaljujući antioksidacijskom djelovanju pospješuje zarastanje rana, smanjuje pojavu ožiljaka i mrljica od akni, te smanjuje bore i staračke mrlje.

Tags

Send this to a friend