Ishrana

Ledeni napitak od salate i voća je pravo osvježenje u ljetnjim danima

Ako nam predstoje paklene vrućine, svi pribjegavamo raznim načinima da bi se osvježili i rashladili. Priželjkujemo nešto hladno uvijek na domak ruke, pa evo i rješenja.

Predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica, koji je odlična zamjena za gotove sokove prepune šećera. Oduvjek ste željeli da znate šta tačno pijete, šta ima unutra sve, pa evo i prilike. Budite sam svoj majstor i nećete da dobijete proizvod sa dodatkom soli i šećera i sa smanjenim udelom vlakana. Domaći sokovi su pravo osvježenje, još kad znate da su hranljive stvari i vitamini sačuvani, uživaćete još više u ovom ledenom napitku.

Zahvaljujući najnovijim sokovnicima, sada iz sastojaka možemo da dobijemo mnogo više nego prije samo nekoliko godina. Zato je priprema sokova kod kuće brza i laka,a nutrivno gledano takvi sokovi su vrlo bogati i hranljivi.

Celer je jedan od nezaobilaznih sastojaka zdravih napitaka i bez njega zdravi napitak je nezamisliv. U skromnom korjenastom povrću nalazi se jedan od najbogatijih izvora alkalnih minerala iz vrta.

Za ljetnje vrućine predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica iz knjige “Alkalni sokovi & smoothiji” autora Stefana Domeniga u izdanju Školske knjige. Ovaj sok savršena je zamjena za gotove sokove prepune šećera i umetnutih boja i ukusa.

Sastojci: 4 lista zelene salate, ½ malog krastavca, 2 celera, 75 g miješanog bobičastog voća jagoda, malina i kupina, 125 ml hladne vode

Priprema: Listove salate stavite u blender. Krastavac očistite i krupnije iseckajte, zatim dodajte salati. Bacite bobice koje su izgubile boju. Vodu i bobice stavite u blender i uključite blender na minut dok smjesa ne postane glatka. Sipajte u čašu i uživajte!

Send this to a friend