Ishrana

Lijek iz prirode: Konzumirajte celer da regulišete pritisak

Ako imate problema sa krvnim pritiskom, celer je odlična pomoć za njegovo snižavanje, a poznat je i kao čistač organizma jer je sjajan diuretik.

Ovaj korjenasti plod u ishrani sprečava nadutost i probavne smetnje, a najbolje je da se jede svjež, kao salata.

Celer važi i za biljku koja ima moć da sprečava hronične upale u organizmu, kojih nismo ni svjesni, a koje vremenom mogu da uzrokuju pojavu dijabetesa, pa čak i Alchajmerove boolest.

Jedinjenje 3-N-butilftalid, kojim celer obiluje efikasno je u održavanju normalnog nivoa holesterola. Istovremeno smanjuje nivo lošeg holesterola.

Skorašnja istraživanja pokazala su da ishrana bogata celerom povećava broj i pokretljivost spermatozoida, a može da poveća i nivo seksualnog uzbuđenja.

Celer je savršena namirnica koju bi trebalo dodati ishrani ukoliko postoji želja da se održi ili postigne vitka linija, jer se u samom plodu i stabljici nalazi vrlo mali broj kalorija.

Koren celera snižava šećer u krvi, a povoljno djeluje i na hormone i uspješno reguliše menstruaciju.

Ljekovitost celera se potvrdila i u liječenju niza oboljenja koja nastaju kao posljedica stresa, a djelotvoran je i u slučaju astme, prehlade i bolova u grlu. Osim što sprečava nadutost i probleme sa varenjem, otklanja i loš zadah.

I PROTIV BOLOVA

Sok od celera je pravi eliskir jer svi aktivni sastojci ove ljekovite biljke brzo stižu u krvotok.

Osim pomenutih zdravstvenih dobrobiti ovaj napitak može da se koristiti kao pomoćno sredstvo u liječenju reumatizma, gihta, artritisa, otoka povezanih sa kardiovaskularnim oboljenima, kamena u bubregu i mokraćnoj bešici, zatim urinarnih infekcija, kao i kod regulisanja povećane tjelesne težine.

Stabiljku i korijen celera najpre izrendajte, a potom iscijedite sok. Možete da ga začinite sa par kapi limuna i malo meda.

Send this to a friend