Ishrana zdravlje je u riziku

Najgora vrsta dijete: Kilogrami se vraćaju duplo

Detoks dijete postaju sve popularnije, jer ih mnogi povezuju sa brzim gubitkom kilograma i zdravom ishranom, piše Lepa&Srećna.

Međutim, neki eksperti upozoravaju da brze detoks dijete sa sokovima mogu biti veoma opasne.

Brza dijeta sa sokovima znači drastično smanjivanje broja kalorija koje unosimo u organizam. Najčešće je riječ o kombinaciji voća i povrća, uz uzimanje suplemenata, čime se izbaciju čitave grupe namirnica.

Istinski detoks se, zapravo, sastoji prije svega u odricanju od alkohola i kofeina. Oni su jedini zaista nepotrebni sastojci koji zdravom organizmu nisu potrebni i bez kojih je zdrav život i te kako moguć.

Ostale namirnice, kao što su mliječni i mesni proizvodi, jaja, žitarice i mahunarke – pod uslovom da su proizvedeni uz poštovanje propisanih procedura i ispravno skladišteni – ne mogu da djeluju toksično na organizam ukoliko je ishrana raznovrsna a količine umjerene.

Naši organi imaju sposobnost prerade sastojaka, metaboličke obrade hranljivih materija za izgradnju tkiva i energiju organizma, kao i izbacivanje onih supstanci koje tijelu nisu potrebne i koje bi, nagomilane, mogle biti štetne po zdravlje.

Međutim, nekritičko preuzimanje medicinskih zaključaka i medijskih napisa iz drugih država, gdje se je drastično pretjerivanje u nekim vrstama namirnica kao što su meso, mesne prerađevine ili slatkiši dovodi do epidemije pretjerane gojaznosti dovelo je do popularizacije detoks dijeta i kod nas.

Zato treba znati da mršavljenje pomoću ovakvih režima ishrane dovodi do rezultata samo na kratak rok.

Ovo je najnezdraviji način borbe sa viškom kilograma, jer tijelo odmah po “ukidanju” hrane prelazi u način rada u gladovanju. Gubiće se dio masnih naslaga, što obično ljude obraduje, ali počinje da se gubi i mišićna masa što na duge staze dovodi do kontraefekta.

Naime, gubitak mišićne mase usporava metabolizam pa organizam radikalno smanjuje broj kalorija koji troši.

Cilj dijete treba da bude smanjene masnih naslaga uz održanje mišića, pa čak i njihovo jačanje ako su bili slabi i opušteni. Zato je važno redovno jesti proteinske obroke i raditi raznovrsne vježbe što uz radikalne detoks dijete često nije moguće.

Tijelo će se adaptirati na manjak hranljivih materija i pokušavati da konzervira energiju. Kao posljedica, dolazi do pojačanja apetita, a smanjivanja potrošnje energije. To je trenutak kad onaj brzi, kratkotrajni efekat detoks dijete dolazi do izražaja. Dođemo do izvjesne stagnacije, do “platoa” u mršavljenju i više ne možemo da slabimo, a ako se vratimo starom načinu ishrane, vrlo brzo će se vratiti i kilogrami.

Zato, ako primjenjujete detoks dijetu, vodite računa o tome da bude izuzetno kratka i da se nakon nje nipošto ne vraćate starim navikama već da postepeno vraćate namirnice svih važnih grupa u svoju ishranu.

Send this to a friend