Ishrana

Ne pijte čašu hladne vode nakon obroka

Mnogi piju hladnu vodu odmah nakon jela i time narušavaju svoje zdravlje, piše Steptohealth.

Stručnjaci savjetuju da nakon obroka preskočite ispijanje čaše hladne vode jer time možete da stvorite osjećaj nelagodnosti, ali i da osjećate bol u stomaku.

Ispijanje čaše hladne vode može da utiče na varenje hrane jer temperature hladne tečnosti menja temperaturu unešene hrane čineći je tako teško svarljivom. Duže varenje može da dovede do povećanja želudačne kiseline i stvaranja želudačnog refluksa.

Voda može da poremeti nivo kisjeline i time što usporava varenje čini nas umornim i pospanim nakon obroka, otežavajući nam obavljenja nekih poslova poslije obroka.

Ukoliko imate osjetljive zube, migrene ili ozbiljnije glavobolje, hladna voda može da bude okidač za glavobolju, a može da dođe do nadimanja i bola u stomaku.

Naše tijelo je “programirano” da vari hranu koja je iste temperature kao i telo, pa hladni ili vreli obroci zahtijevaju dodatni napor za varenje. Kao posljedica konzumiranja začinjene hrane može da se javi dijareja.

Iako je hladna voda nakon obroka loša, stručnjaci savjetuju da nam je neophodna određena količina vode kako bi naš organizam pravilno funkcionisao. Neki savjetuju da je bolje piti vodu prije obroka jer nam tako ona daje osjećaj sitosti i manje ćemo hrane unijeti u organizam.

Voda stimuliše rad bubrega i doprinosi hidrataciji organizma, pa da biste izbjegli moguće probleme pijte vodu koja je sobne temperature.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

A pivo?

Gost
Gost
Gost

Narode ne pijte uopšte vodu. Zamućena je Mareza. Eto tako.

Send this to a friend