Ishrana

Ova namirnica je najmoćniji čistač cijelog tijela

Kada su u pitanju prirodni diuretici i čistači organizma koji ga oslobađaju otrova, nauka je potvrdila apsolutnog pobjednika – rotkvice!

Rotkvice podstiču lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Svjež sok dobijen od rotkvice je stari narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučne kese.

Takođe povoljno djeluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, pa se preporučuju kod bronhitisa, prehlade, gripa, disajnih infekcija i kašlja.

Porijeklom su iz Azije i jedna su od najstarijih kultivisanih biljaka u svijetu. Čak se nalazi i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom. U svijetu je veoma rasprostranjena, a koristi se kao salata, začin ili lijek.

Crna rotkvica

Za našu klimu karakteristična je crna rotkvica, koja u odnosu na bijelu nema neke značajnije prednosti. Zbog mirisa i ukusa u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Najčešće se konzumira u obliku salate, sama ili pomiješana sa jabukom, maslinom, kisjelim krastavcima, uz maslinovo ulje i kisjelo mlijeko…

Crna rotkvica se preporučuje i kod plućnih oboljenja i kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, korijen crne rotkvice zajedno sa korom treba isjeći na fine tanke kriške i složiti po slojevima u činiju.

Bijela rotkvica

Japanci je nazivaju “čistačem tijela”, predstavlja aktivan diuretik koji topi pijesak i kamen, pomaže varenju masnoća, smiruje bronhitis i otklanja kašalj, a takođe stimuliše i rad žuči. Za žene je rotkvica od velike važnosti, jer zadovoljava potrebe organizma za mineralima i enzimima i na taj način utiče na podmlađivanje.

Bez soli

Važno je da znate da rotkvicu u bilo kom obliku ne treba da solite, jer tada postaje štetna. Rotkvicu treba jesti svježe pripremljenu, jer stajanjem gubi miris, ukus i ljekovita svojstva, a oslobađa toksične sastojke.

Tagovi

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend