Ishrana košta i do 6000 dolara

Ovaj začin je najskuplji na svijetu

Za ukusne domaće obroke potrebno je uklopiti više elemenata, a jedan od ključnih detalja u spremanju su začini.

Mala tegla najskupljeg začina na svijetu ponekad može da košta i do 6000 dolara.

Da li pogađate koji je to začin u pitanju?

U pitanju je šafran. Obično prisutan u španskoj, istočnjačkoj, italijanskoj i indijskoj kuhinji, za ovaj začin ćete morati da izdvojite popriličnu sumu novca. Ali zašto je on tako skup?

Šafranova visoka cijena postoji s razlogom jer je potrebno puno truda za njegovo uzgajanje. Najviše se uzgaja u Grčkoj, Indiji, Iranu, Italiji i Španiji. Šafran je stigma cvijeta Crocus sativus. Svaki cvijet ima tri stigme, koje znamo kao šafranove niti, a beru se ručno.

Sve u svemu, potrebno je između 50 000 do 75 000 cvjetova da se napravi samo jedan kilogram šafrana, a berba tog jednog kilograma može potrajati i do 20 sati. Ponekad ćete pronaći jeftini šafran, ali budite oprezni. To je obično ili drugačiji proizvod u potpunosti (ponekad „meksički šafran“, zvan azafran, koji je zapravo proizvod sušenih latica šafrana), ili šafran koji je na prevaru pomiješan sa kurkumom ili paprikom.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Šćepan majušni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Đe se može nabaviti ? čukunđed čukunbaba prađed prababa đed baba otac i majka su mi otrhanjeni na šafranu i mi đeca unučad i praunučad imamo traume što ga ne konzumiramo

Send this to a friend