Ishrana

Ove namirnice će izbaciti nikotin iz vašeg tijela

Svi smo svjesni negativnog uticaja cigarete i nikotina na naš organizam. Ako ste prestali da pušite ili ste pak strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica.

Spanać

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

Brokoli, karfiol, prokelj i kupus

Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u sistemu za varenje, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina.

Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove kvalitete.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tečnost te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete da napravite sami i zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tijela.

Šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li da se rešite ove ružne nuspojave pušenja jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Šargarepu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je stavite u salatu.

Kivi, limun i pomorandža

Osim vode, nikotin iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija.

Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od pomorandže hidratizuje tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije pomorandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Send this to a friend