Ishrana

Pet stvari koje je najbolje izbjegavati nakon obroka

U želji da što prije stignemo na posao često doručkujemo na brzinu i saspemo šolju čaja ili kafe u sebe, pa onda trčimo pod tuš. Djeluje kao bezazlena navika, ali zapravo nije. Portal Bright Side sastavio je spisak stvari koje ne valja raditi poslije obroka.

Tuširanje

Kad se tuširamo, temperatura našeg tijela neznatno poraste. Da bi to prebrodilo, tijelo šalje u kožu više krvi nego obično, što naravno može da poremeti proces varenja i uspori metabolizam. Najbolje je tuširati se najmanje pola sata poslije obroka.

Ispijanje čaja

Studije su pokazale da naizgled bezazleno ispijanje šolje čaja neposredno poslije obroka remeti apsorpciju gvožđa, minerala koji igra značajnu ulogu u ljudskom tijelu. Zbog toga djeca i trudnice koje imaju manje gvožđa treba da izbjegavaju da piju čaj najmanje sat vremena poslije obroka. Odraslima će bolje doći kafa, koju opet ne treba piti na prazan stomak.

Spavanje

Mit da je obrok prije spavanja direktan uzrok prekomerne težine je odavno odbačen. Ali svejedno ne treba ignorisati ostalu štetu koju može da izazove. Spavanje sa punim stomakom izaziva nelagodnosti poput gorušice, podrigivanja i kiseline. Takođe, dokazano je da redovno spavanje poslije ručka ili večere može da izazove moždani udar. Stručnjaci preporučuju da se ide u krevet najmanje dva sata poslije obroka.

Vježbanje

Stručnjaci ne savjetuju da se bacite na vježbanje odmah poslije obroka. Opterećenje na pun stomak može da izazove štucavicu i mučninu, ali i daleko ozbiljnije posljedice, poput većeg rizika od povređivanja. Ako baš morate, onda se savjetuje da prošetate poslije obroka, pa da nakon dva sata pristupite treningu.

Pušenje

Skoro svi sistemi su u pogonu tokom procesa varenja. U takvoj situaciji nikotin se apsorbuje dvostruko brže nego obično, sa čime se svi njegovi štetni efekti povećavaju. Osim toga, dokazano je duvan može da blokira apsorpciju vitamina C i D, poništavajući tako efekat čak i najzdravijeg obroka. Ako baš ne možete da odolite cigareti poslije ručka, sačekajte barem 20 minuta prije nego što pripalite.

Tags

Send this to a friend