Ishrana

Prva jutarnja kafa je smrt za organizam

Šoljica kafe na prazan stomak, odmah nakon buđenja, može da naškodi zdravlju – to je činjenica.

Evo šta se dešava sa nama kada popijemo kafu čim se probudimo:

Želudac najprije strada. Kafa će toliko da iziritira ovaj organ da ćete uskoro da osjetite žgaravicu koja će napraviti trajne posljedice.

Ako želite da smršate pa pijete samo kafu umjesto doručka – griješite. Kad popijete kafu i želucu će se stvoriti hlorovodonična kisjelina koja nema kuda da ide, jer nema hrane u želucu koju mora da se probavi. Stoga će kisjelina da uništi zidove želuca, bukvalno ih razgrađujući.

Pojedine žene piju kafu prije treninga, ujutru. Ovo je velika greška koja izaziva ozbiljne bolesti kao što su gastritis i čir na želucu. Stomak se oštećuje instant kafom ili onom sa dodacima šećera. Ne postoji zdrava kafa koja bi vam koristila ujutru.

Kako da pijemo kafu ujutru, a da nam ne našteti?

Jutarnja kafa ima svoje prednosti, ali samo ako stomak nije prazan. Svi ljekari i nutricionisti preporučuju da popijete kafu ali nakon doručka (poželjno je 20 do 30 minuta nakon doručka).

Za to vrijeme će početi digestivni procesi, a hlorogensa kisjelina iz kafe će povećati kisjelost, koja će koristiti a pri tome neće naštetiti želucu.

Optimalno vrijeme za ispijanje kafe je:

Od 10 do 11h ujutru;

Od 12 do 14 sati popodne;

Od 17 do 18 h uveče.

I uvijek prije kafe pojedite nešto.

Send this to a friend