Ishrana

Šta je Whole 30 dijeta: Mjesec dana pakla za vidljive rezultate

Whole 30 ili dijeta 30 dana je u posljednje vrijeme postala veliki hit, pa su i poznati sportisti poput Kobija Brajanta i Lebrona Džejmsa primijenili principe ovog načina ishrane. Potrebno je biti veoma istrajan i odreći se svoje omiljene hrane cijelih mjesec dana.

Izbacivanjem svih žitarica, mliječnih proizvoda, mahunarki, alkohola i namirnice sa dodatkom šećera i aditiva, postići ćete izvanredne rezultate i pročistiti svoj organizam.

KAKO IZGLEDA WHOLE 30 DIJETA?

Potrebno je da cijelih 30 dana konzumirate meso, ribu, jaja, povrće (možete i neko određeno voće i zdrave masti). Cilj je da smanjite razne upalne procese u tijelu i da smršate, a kao rezultat ćete biti energičniji, a vaša koža će blistati.

Otklanjanjem namirnica koje su prepune bijelog šećera i različitih aditiva koje se koriste u proizvodnji hrane izazvaćete pozitivan efekat na svoje zdravlje u pogledu skidanja kilograma, regulisanja krvnog pritiska i postizanja boljeg sna.

Ovaj popularni režim ishrane je djelotvorniji ukoliko ga primijenjujete uz pomoć nutricionista, a to je pogotovo važno kod osoba koje su alergične na određene namirnice. U takvim slučajevima savjetuju se umjereniji oblici ove dijete.

S obzirom da ova dijeta podrazumijeva potpunu eliminaciju određenih nutritivnih sastojaka poput šećera, vrlo je važno da ne dođe do čitavog niza nutritivnih nedostataka u tijelu. Zato je na primjer, potrebno unositi veće količine voća, povrća i proteina, a sve u namjeri da tako zamijenite namirnice bogate obrađenim ugljenim hidratima i šećerima.

Najveća greška koja se može dogoditi tokom svih vrsta dijeta je prevelik uticaj na svakodnevni život, prije svega kao posljedica suviše striktnih smjernica. Plana dijete bi se trebalo redovno pridržavati, međutim ne u toj mjeri da on postane jedini segment vašeg života.

Send this to a friend