Ishrana

U čemu je razlika između maslaca i margarina?

Margarin i maslac predstavljaju namirnice koje su dio svakodnevne ishrane većine. Mnogi proizvodi u sebi sadrže određenu količinu margarina, pogotovo grickalice i peciva.

Koliko je zdrava konzumacija margarina?

Stručnjaci navode da bi margarin trebalo izbjegavati, odsnosno proizvode koji ga sadrže.

Naime, brojna istraživanja su pokazala da margarin treba izbjegavati jer je štetan po zdravlje.

Ova namirnica je u svakodnevnu ishranu ušla početkom dvadesetog vijeka, kao jeftina zamjena za maslac. Vremenom je zamijenio malsac, koji je zdrava i prirodna namirnica.

Kako nastaje margarin?

Proces pravljenja margarina odvija se u nekoliko faza. Prvo, prema navodima stručnjaka, upotrebljavaju se štetni sastojci u štetnim hemijskim procesima. Naime, biljne masti iz margarina dobijaju se od soje, kukuruza, palme, repice, koje se procesom hidrogenizacije pretvaraju se u margarin. Ovakav proces izaziva veliki broj nusproizvoda.

Sam proces hidrogenizacije mijenja oblik ulja, pri čemu nastaju transmasti za koje je dokazano da su štetne po zdravlje.

Brojna sprovedna istraživanja ukazala su na štetnost transmasne kiseline na holesterol, odnosno na porast lošeg holesterola.

Transmasne kiseline u organizmu povećavaju rizik od raznih oboljenja kao što su dijabetes, kancer, insulinska rezistencija.

U margarinu se čak nalaze i opasne hemikalije – metanol, PHA poliaromatični ugljovodonik, aceton, fosforna kiselina i druge štetne hemikalije.

Biljna ulja iz margarina sadrže omega 6 masne kiseline koje u odnosu na omega 3, mogu izazvati upalne procese koji dovode do hroničnih bolesti.

Stručnjaci preporučuju maslac, koji je zdrav i bogat vitaminima K2, A, D i E.

8

avatar
1000
4
4
0
 
7
DankoG. RadojevicaloLud ili zbunjenGost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lud ili zbunjen
Gost
Lud ili zbunjen

Godinama mazemo margarin jer se preporucivao kao prirodniji i zdraviji od maslaca. Ucismo djecu da je maslac stetan po zdravlje i da uzrokuje kardivaskularne probleme, masnocu itd.
Posle perioda od margarina stigao je period maslaca.
Sta ce sledece da nam smjeste strucnjaci i da li ih treba uopste slusati ?

Gost
Gost
Gost

Najzdravije je jesti Dobro jutro Dijet margarin jer ima vitamine B12, D i E. I nema trans masti koje nisu dobre.

Mitar
Gost
Mitar

Ne objasniste kojanje razlika

alo
Gost
alo

Ne shvatas, to se i oni iz cdm-a pitaju. Treba da mi odgovorimo ako znamo

Danko
Gost
Danko

Margarin je na bazi biljnog ulja a maslac na bazi mlijeka ( valjda ). U svakom slucaju Napoleon je trazio od svojih strucnjaka da mu nadju jeftinu hranu za vojnike i napravili su margarin.

Flojd
Gost
Flojd

Cijena sve govori. Ista kolicina, margarin 0,50e a maslac 3, 00e.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Koliko je po monstatu? Ja njima vjerujem

G. Radojevic
Gost
G. Radojevic

Sve zavisi od toga koja se metodologija koristi. Ako se koristi reprezentativni uzorak i anketno istrazivanje onda bi prosjecna cijena maslaca bila dosta niza od 3 eura

Send this to a friend