Ishrana

Začini koji doprinose mršavljenju

Te simpatične mirišljave ili ljutkaste stvarčice kojih ima na svakoj kuhinjskoj polici mogu da doprinesu da održimo željenu tjelesnu težinu. Evo kako djeluju đumbir, biber, cimet i još 6 poznatih začina…

Đumbir

Poznat po tome što smiruje uznemiren stomak, ali može da pomogne i mršavljenju. Đumbir sadrži mnogo antioksidanasa, između ostalog i kapsaicin, istu onu supstancu koja ljutim papričicama daje ljutinu. Istraživanja su pokazala da kapsaicin može da privremeno ubrza metabolizam, što dovodi do pojačanog sagorijevanja kalorija. Istraživanje objavljeno u časopisu „Metabolizam“ utvrdilo je da đumbir „pojačava efekat grijanja koji daje hrana i doprinosi osjećaju sitosti“. Đumbir može da se dodaje u čaj, prelive za salatu i u sosove. A može da se gricka i svjež, nakon obroka, ako vam nije previše ljut.

Peršun

Vjerovatno najpopularniji garnir na svijetu – ali, peršun je ipak mnogo više. Nedavno istraživanje malezijskih naučnika utvrdilo je da antioksidansi koje sadrži peršun poboljšavaju metabolizam jetre. Jetra je suštinski važna za varenje i metabolizam, kao i deponovanje hranljivih materija u tijelu. Ako su kanalići u jetri začepljeni, ili ako jetra sadrži mast ili je na neki način oštećena, to može dovesti do usporavanja metabolizma, što opet doprinosi gomilanju viška kilograma. Dodajte peršun u supe, umake, sosove, ili njime garnirajte gotova pržena jela (npr. krompiriće).

Bijeli luk

Poznat je po svojim antiupanim i antibiotskim svojstvima i hiljadama godina se koristi u medicinske svrhe. Nedavno su korejski istraživači utvrdili da bijeli luk ima i svojstvo sagorijevanja kalorija. Gojazni miševi koji su hranjeni bijelim lukom tokom sedam nedjelja uspjeli su da smršaju. Najbolje je da ga sitno isjeckate, ostavite da odstoji 10 minuta i pojedete svježeg. Ako ne volite taj miris, jednostavno dodajte dva-tri čena bijelog luka u svoj zeleni smuti…

Ruzmarin

Ova mirisna mediteranska biljka, koja je sjajan značin, doprinosi i mršavljenju. Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition tvrdi da karnozinska kisjelina koju ruzmarin sadrži može da ograniči gojenje, a istovremeno snizi nivo glukoze u krvi u periodu kad se ne jede (to je obično period tokom noći). Još jedno istraživanje Univerziteta Ilinois utvrdilo je da ruzmarin sadrži neke polifenole i flavonoide koje druge biljke ne sadrže, a koji pomažu da se blokira jedan enzim povezan sa nastankom dijabetesa tip 2. Ruzmarin možete dodati prženim krompirićima, jajima, ili preliti sa malo maslinovog ulja, ostaviti da odstoji, pa koristiti kao preliv za salatu.

Kurkuma

Biljka kurkuma je blizak srodnik đumbira. Na Istoku je to obavezan začin, a trebalo bi da bude obavezan i u svakoj drugoj kuhinji. Supstanca koja toj biljci daje žutu boju naziva se kurkumin i direktno suzbija upale u tijelu. A smanjenje upala povećava receptivnost tijela na leptin, jedan od glavnih signalnih hormona za metabolizam, koji prenosi poruku organizmu da smo siti. Na taj način nas sprečava da jedemo više nego što nam treba. Kurkuma se može dodati u svako kuvano ili dinstano jelo.

Ljuta aleva paprika

Kapsaicin, glavni sastojak koji ovom začinu daje ljutinu, pojačava metabolizam. Istraživanje holandskih naučnika utvrdilo je da samo 2 i po miligrama kapsaicina podstiču tijelo da sagori više masti. Ljutu alevu papriku možete dodati u pasulj, paprikaše, variva. A isto tako je korisna i svježa ljuta papričica, koja pored toga sadrži i značajnu količinu vitamina C.

Sjeme slačice

Istraživači Univerziteta Sjeverne Karoline utvrdili su da biljno jedinjenje homobrasinolid koje sadrži sjeme slačice može da podstakne mišićne ćelije da povećaju posnu masu mišića. Jedno drugo istraživanje je utvrdilo da sjeme slačice sadrži melatonin, hormon koji podstiče stvaranje tzv. „bež masti“, a to je jedna vrsta masnih ćelija koja sagorijeva kalorije i tako pomažu regulaciji tjelesne težine. Najrasprostranjeniji oblik u kojem možete da nabavite sjemenke slačice je senf, ali ih možete kupiti i u neprerađenom obliku u bolje snabdjevenim prodavnicama.

Biber

Korejski istraživači su otkrili da piperni, sastojak crnog bibera, doprinosi eliminaciji suvišnih masnoća iz tijela. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry utvrdilo je da piperein prekida formiranje novih masnih ćelija i na taj način pokreće metabolički lanac koji na razne druge načine sprečava nagomilavanje masti. Prema tome, zabiberite supu i jelo, i ne brinite!

Cimet

Istraživači su utvrdili da cimet pomaže da glukoza uđe u ćelije, pa na taj način obuzdava skokove insulina nakon obroka (insulin doprinosi skladištenju masti). Ali, kada se ovaj začin doda nekom masnom obroku, on ne samo da ublažava insulinsku reakciju, već i smanjuje nivo triglicerida u krvi za 30%. Dodajte cimet u kafu, čaj, jutarnji musli, pospite njime kolačiće…

Send this to a friend