Ishrana Stručnjaci upozoravaju

Zaslađeni voćni sokovi su put ka povećanom riziku od raka

Šećer izaziva zavisnost, jedan je od glavnih krivaca za gojaznost i dijabetes, a istraživanja su pokazala da doprinosi i razvoju karcinoma.

Stručnjaci upozoravaju da nije riječ samo o slatkišima, već i o zaslađenim voćnim sokovima, ali i slatkim mliječnim napicima, koje najčešće svakodnevno konzumiraju djeca.

Zaslađeni voćni sokovi, napici sa više od pet odsto šećera ili slatki mliječni proizvodi, ukoliko se često konzumiraju, znatno pospješuju pojavu malignih oboljenja, otkrili su istraživači Univerziteta Sorbona u nedavno objavljenoj studiji.

Tokom pet godina, praćeno je zdravstveno stanje više od 100.000 ispitanika, koji su povremeno ili svakodnevno konzumirali napitke sa šećerom.

Rezultati pokazuju da je svako povećanje prosječnog dnevnog unosa ovakvih pića za jedan decilitar uslovljavalo dodatni rast rizika za obolijevanja od karcinoma za 18 odsto.

Naučnici smatraju da je ova pojava posljedica previsoke koncentracije šećera u krvi, jer je još ranije dokazano da zahvaljujući njemu ćelije raka bujaju jer je njihov unos glukoze znatno veći od unosa koji imaju zdrave ćelije, kao i brzina kojom fermentišu glukozu u mliječnu kiselinu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Crnogorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nažalost, 95% osoba iako znaju da je hrana koju konzumiraju nezdrava, ne čine ništa da promijene navike, već i dalje nastavljaju sa lošim navikama. I tek kad voda dođe do poda, onda reaguju i to često bude kasno 🙁

Send this to a friend