Ishrana

Zašto svakodnevno treba konzumirati med i cimet

Med i cimet zajedno su jedna odlična i ukusna kombinacija, sa kojom će se vaš organizam promijeniti na bolje. Samo jedna kašika dnevno je dovoljna da osjetite nevjerovatne promjene u svom organizmu…

Saznajte koje su prednosti ove čudesne kombinacije:

1. Usporava starenje

Med sadrži antioksidante koji su potrebni organizmu za pravilno funkcionisanje, dok cimet sadrži polifenole koji su jako značajni za naš organizam. Kombinacijom ova dva sastojka definitivno ćete usporiti vaše starenje.

2. Utiče na balans šećera u krvi

Cimet može sniziti nivo šećera u krvi, jer utiče na naš organizam kao prirodni lijek. Sa druge strane, med se sastoji najvše od glukoze, fruktoze i vode, a pogodan je i za dijabetičare. Zajedno čine odličan lijek koji balansira nivo šećera u krvi.

3. Pomaže kod mršavljenja

Iako su za mršavljenje najbitniji ishrana i trening, kombinacija cimeta i meda može poslužiti kao dodatak koji će vam ubrzati mršavljenje. Dovoljno je da pola sata prije obroka i odlaska na spavanje popijete vodu sa kašikom meda i cimeta – umanjićete apetit, ubrzati metabolizam, a kilogrami će se samo spuštati.

4. Poboljšava rad srca

Med poboljšava protok krvi, a cimet povećava nivo dobrog holesterola. Zato su obje namirnice potrebne za pravilan rad srca i smanjenje rizika od kardiovaskularnihi bolesti.

5. Jača imunitet

Dobro je poznato da je med prirodan antibiotik koji se još od davnina koristio za liječenje mnogih bolesti. Zajedno sa cimetom koji ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva čine prirodan suplement koji jača imunitet i štiti tijelo od infekcija i virusa.

Tags

Send this to a friend