Ishrana

Zdrava ishrana za tople dane – sezonsko voća i povrća za vitalnost i zdravlje

Poslije niza kišnih i neobično svježih dana tokom maja, ljeto i visoke temperature su nam sve bliže. Moglo bi se reći da je ovo period kada kreće sezona najraznovrsnijeg izbora svježeg voća i povrća. Jedno za drugim, pristiže razno voće i povrće pa i ishranu treba prilagoditi temperaturama i iskoristiti blagodati koje nam priroda daje.

Vjesnik dolaska lijepih sunčanih dana je sočna i slatka jagoda. Bogata antioksidantima, pomaže jačanju imunog sistema, zdravlja srca, a čak se pominje da je korisna za podsticanje dobre memorije. Jagoda je praktična za pripremu najrazličitijih obroka. Za doručak može se dodati ovsenoj kaši, za ručak obrok salati, a večeru ili užinu u smuti sa drugim voćem i povrćem. Za jedno od omiljenih dječijih jela, palačinke, može se pripremiti nadjev od jagoda. U bledner se sjedini šolja jagoda, kašika meda, kašika lana i oraha pa za nekoliko sekundi se dobije ukusan i zdrav sirovi džem.

Odmah za jagodama stižu i trešnje. Smatra se da je trešnja jedno od omiljenih i zdravijih voćki i to sa opravdanim razlogom. Bogata vitaminima C, B i K, raznim mineralima i vlaknima odlična je za jačanje imunog sistema, a čak može da utiče i na regulaciju sna. Najbolje je ih jesti svježu i u voćnim salatama, ali od trešanja se mogu praviti razni zdravi i kreativni recepti.

Kada je riječ o povrću, pijace su ispunjene svim bojama, ali tikvica je pored zelene salete među prvima koja stiže iz lokalnih bašta. Povrće koje sadrži izuzetno nisku kalorijsku vrijednost idealno je za tople ljetnje dane. O načinu pripreme jela sa tikvicama ne treba mnogo govoriti jer se u našoj kuhinji sprema na najrazličitije načine, od dodatka salatama, potažima, raznim varivima, do pečenih i pohovanih. Ipak, često se spremaju u dubokom ulju tokom pohovanja. Zdravija opcija je da se proces pohovanja zamijeni  pečenjem u rerni sa samo nekoliko kapljica ulja.

Tokom juna stiže i mladi krompir pa je to idealno vrijeme da se iskoristi u spremanju zdravih obroka. Bogat vlaknima, vitaminom C, kalijumom savršen je dodatak raznim jelima, a može se konzumirati i sam sa nekim ukusnim prelivom.

Tu su i krastavci, blitva, zelena salata, mladi luk, rotkvice, keleraba i drugo povrće koje idealno za pripremu laganih i zdravih obroka. Ovo je period koji donosi obilje svježeg voća i povrća pa je i sjajan momenat istražiti i u jelovnik uvrstiti nove obroke.

Sada je pravo vrijeme da se u ishranu uključi što raznovrsnije voće i povrće jer zdrava ishrana uključuje raznolik i uravnotežen izbor, bogat upravo svježim voćem i povrćem. Za veliki izbor raznovrsnog, sočnog i svježeg voća i povrća pobrinuli su se AROMA i CITY marketi. Posjetite AROMA i CITY markete i obogatite svoj jelovnik sa uvijek svježim i sočnim voćem i povrćem.

Sve za tebe!

AROMA i CITY marketi!

Send this to a friend