Ishrana

Znate li koja je razlika između gladi i apetita?

Tijelo nastoji da reguliše unos hrane kako bi održalo energetski balans. U taj proces uključeni su mnogi unutrašnji tjelesni procesi, poput interakcija i povratnih mehanizama među hormonima, supstancama sličnim hormonima i organima.

I vanjski faktori imaju veliki uticaj na unos hrane. To su izgled, miris i ukus hrane. Zbog tako velikog broja faktora koji utiču na unos hrane, teško je izolovati one koji izazivaju prejedanje ili poremećaje u ishrani.

Glad je fiziološka potreba za hranom, dok je apetit tek psihološka potreba za hranom i povezana je s dobrim osjećajem koji se javlja nakon što konzumiramo hranu koju volimo.

Naime, ako je u pitanju pojava gladi, svaka hrana biće dobrodošla, dok se kod apetita javlja želja za tačno određenom vrstom hrane.

Pri raspravi o gladi i apetitu možemo naići i na pojam sitosti, koji označava osjećaj koji se javlja kad je (ili bi trebalo da bude) gotov unos hrane. Svaki unos hrane nakon tog trenutka izaziva osjećaj zasićenja, odnosno sitosti.

Sprovedena su i istraživanja iz kojih je proizašla lista namirnica sa tzv. indeksom sitnosti gdje je kao referentna tačka uzet bijeli pšenični hljeb.

Tako možemo navesti da su od hljeba, namirnice sa višim indeksom sitosti: banane, hljeb od integralnih žitarica, kuvani krompir i možda neočekivano, ali je tako, jabuke i narandže (svježe, neobrađene).

Tagovi

Send this to a friend