Moda

Alergije na šminku nisu uvijek bezazlene

Oticanje, svarb i crvenilo, to nažalost ponekad bude rezultat želje za uljepšavanjem i korišćenjem šminke. Umjesto prekrasnog make-upa, imunološki sistem reagovao je preosjetljivošću na neki od sastojaka iz kozmetičkog proizvoda.

Alergijske reakcije na šminku postaju sve češće i izazivaju zdravstvene poteškoće u sve mlađoj populaciji jer je starosna granica kada današnje djevojke posežu za šminkom sve niža.

Štetni sastojci

Sve je veći broj raznih alergijskih reakcija, a za koje nismo ni svjesni da dolaze od šminke ili, na primjer, od dezodoransa. Konzervansi koji najviše brinu dermatologe se koriste u kozmetici brojnih kompanija. Posebno su opasni oni koji pomažu pri očuvanju boja, a uzrokuju kontaktni dermatitis koji se često javlja i nekoliko dana nakon doticaja s kožom.

On takođe produžava rok trajanja preparata, a sastavni je dio krema, gelova za tuširanje, maskara, šampona, regeneratora i sapuna. Uništava bakterije, buđ i viruse u tim preparatima, a bez njega bi se kozmetika pokvarila ubrzo nakon otvaranja. Alergije koje uzrokuju takvi sastojci traju cijeli život, i izazivaju bolne ekceme i mjehure na površinskom sloju kože. U maskarama i sjenkama alergijske su reakcije često uzrokovane i sastojcima kao što su glitteri, šljokice u prašku, ulja i parfemi, različiti antioksidansi, pigmenti…

Opasan sjaj šljokica

Zbog štetnih posljedica na ljudsko zdravlje i planetu, stručnjaci pozivaju na zabranu upotrebe šljokica. Velika Britanija planira potpuno da zabrani kozmetičke proizvode, poput pilinga i gelova za lice, koji u sebi sadrže mikrogranule (slične šljokicama), a u nekim britanskim vrtićima već je zabranjena upotreba šljokica. Najbolje je izbjegavati glittere i šljokice, kao i sve proizvode koji ih sadrže. Nemojte koristiti make-up, lak za nokte i sprejeve koji u sebi sadrže bilo kakve svjetlucave mikročestice.

Dermatitis, crvenilo, natečeni kapci

Alergiju možete prepoznati ukoliko imate mjehure na koži, crvenilo i otok, koji se najčešće pojavljuju na licu i rukama. Kad pomislite da ste alergični na pojedini preparat, njegovu primjenu treba odmah prekinuti i obratiti se ljekaru, dermatologu ili alergologu, kako biste to provjerili kroz alergološka testiranja.

Savjeti kod šminkanja

Uvijek perite ruke i lice prije nanošenja šminke. Nemojte koristiti tuđe kozmetičke proizvode. Nemojte nanositi šminku na oči ako imate neku infekciju, poput konjuktivitisa. Bacite sve proizvode koje ste koristili od kada ste prvi put otkrili da imate infekciju. Bacite staru kozmetiku. Većina kozmetike sadrži dovoljno konzervansa koji je štite od buđi, bakterija, ali kroz određeni vremenski rok. Trebate strogo poštovati rokove trajanja na deklaraciji jer stara kozmetika može prouzrokovati alergije koje će se teško povući i uz ljekarsku terapiju.

Send this to a friend