Moda kultni status

Crna rolka kao simbol intelekta i kreativnosti

Kada pogledate crnu rolku, nameće se pitanje kako je ovaj komad odjeće vremenom zadobio svoj kultni status. Odgovor je jednostavan. S jedne strane ona čini da formalno odijelo sa kravatom djeluje dosadno i zastarjelo, dok sa druge strane majicu na duge rukave pravi previše neformalnom. Dakle, crna rolka uspijeva da nađe zlatnu sredinu između uštogljenog i ležernog. Posebno dolazi do izražaja ukoliko se nosi ispod sakoa ili elegantne jakne, ali opet ne gubi na svom značaju ako se nosi i samostalno. Pored toga, pogodna je za sve prilike – i poslovne i privatne.

Dobar primjer kako crna rolka ostavlja specifičan utisak na ljude, jeste preminuli osnivač Apple-a, Stiv Džobs. On je rijetko mogao biti fotografisan bez jedne od mnogih crnih rolki koje je posjedovao, uglavnom kreacije japanskog modnog kreatora Isi Mijakea. Njegova reputacija dobrim dijelom duguje i ovom odjevnom predmetu, koji mu je u isto vrijeme davao intelektualan i kul izgled. Rolka je u njegovom slučaju sugerisala da se ne radi samo o još jednom običnom biznismenu, već o pravom vizionaru. Da se oblačio kao Bil Gejts ili Džef Bezos, vjerovatno bi bio upamćen samo kao direktor još jedne velike kompanije.

Istorijski gledano, rolka je nastala krajem devetnaestog vijeka, sa praktičnom idejom da je nose polo igrači. Crna rolka je tada postala uobičajeni komad odjeće za sportiste, radnike, mornare i vojnike. Ali, početkom dvadesetog vijeka, evropski boemi su u njoj vidjeli modni potencijal, koji ne samo da se vezivao za funkcionalnost, već prije svega za vizuelno praćenje modernističkog toka misli.

Tridesetih godina prošlog vijeka poznata glumica androgine pojave – Marlen Ditrih, pored širokih muških odijela, nosila je naravno i rolke. Ipak, proslavljeni status koji rolka danas zavređuje došao je tek nakon Drugog svjetskog rata. Ovo se posebno odnosilo na Pariz, gdje je tamošnjim piscima, umjetnicima i muzičarima, crna rolka postala sastavni dio odijevanja. Pomislite samo na Iva Montana, Žaka Brela i Majlsa Dejvisa.

Glumica Odri Hepbern posjetila je Pariz 1957. godine, kada je snimala film sa Fredom Asterom. Odmah je usvojila crnu rolku, a kad se vratila u Holivud bilo je logično da će svi kopirati njen modni stil, koji je uvijek važio za besprekoran. Osim mejnstrim Holivuda, i američka umjetnička andergraund scena prigrlila je crnu rolku.

Za njih je ona predstavljala nešto mračno i šik, pa se često mogla vidjeti na Lu Ridu, Bobu Dilanu, i naravno na cjelokupnoj ekipi sastava Velvet Underground. Zahvaljujući crnoj rolci desio se veliki modni preokret u izgledu umjetnika Endija Vorhola. Uz nju, naočare sa velikim okvirom, i uz plavu periku, Endi je potpuno redefinisao svoj stil.

Sedamdesete godine okrenule su leđa crnoj rolci, te poželjele dobrodošlicu onim u raznim bojama. Dovoljno je da bacite pogled na ovogodišnji hit Kventina Tarantina – Bilo jednom u Holivudu, pa da razumijete pomenuti modni preokret. Ali crna rolka je uvijek bila previše praktična, previše korisna, i prije svega previše kul da bi ikada izašla iz mode. Zbog toga je i danas muškarci i žene širom svijeta rado nose, onda kada žele da izgledaju pametno i samouvjereno, ili još bolje onda kada uz pomoć crne rolke žele da potcrtaju da to i jesu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Hahaha i kao prva slika simbola intelekta i kretivnosti Merlin Monro

Send this to a friend