Moda

Da li ste znali da vam suvo i jezgrasto voće mogu pomoći u mršavljenju

Sušeno i koštunjavo voće hrani naš organizam. Između ostalog, ono nam ublažava glad i sadrži znatno manje kalorija nego što većina nas misli.

Sušeno i jezgrasto voće je sjajan način da izbalansirate svoju ishranu i dodate u nju više vitamina, proteina i ostalih hranljivih sastojaka.

Mada je ovo voće malo, puno je nutrijenata koji su nam veoma važni. Jedna od glavnih karakteristika orašastog voća je to što sadrže manje od 50 odsto vode. Međutim, ono sadrži i mnoštvo vitamina i minerala.

Između ostalog, sušeno i koštunjavo vože sadrži:

• vitamine iz grupe B
• folnu kisjelinu
• kalijum
• gvožđe
• vlakna
• bakar
• cink
• vitamin E
• kalcijum
• magnezijum

Ovdje govorimo o dvije različite grupe namirnica: jezgrastom voću i sušenom voću.

Jezgrasto voće ima ljusku (pistaći, orasi, lješnici). U sušeno voće spadaju suvo grožđe i suve šljive.

Kako nam ova hrana može pomoći da smršamo?

Kada ogladnimo između obroka i poželimo užinu, sušeno i jezgrasto voće je najbolji moguć izbor. Ono uspješno ublažava glad i pomaže nam u smanjivanju unosa ugljenih hidrata i kalorija.

Pošto ovo voće sadrži mnogo vlakana, ono sprečava ili olakšava opstipaciju i poboljšava varenje, tako da nam pomaže u izbacivanju štetnih materija iz organizma.

Ovo voće je odlično i za kosti. Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma, ovo voće naše kosti čini jakim i zdravim i sprečava nastanak različitih oboljenja poput osteoporoze. Osim toga, tu je i visok sadržaj antioksidanasa, koji nam daju mlađi i zdraviji izgled. Antioksidansi su odlični za usporavanje procesa starenja i pojave bora.

Najbolje je da jedete ovo voće bez dodatnog šećera ili soli. U suprotnom, ono gubi hranljivu vrijednost i može nas dosta ugojiti. Ako jezgrasto voće sadrži mnogo soli, to nas tjera da pijemo više vode i tako opterećujemo bubrege.

Sada ćemo da pogledamo 6 super-namirnica iz ove dvije kategorije koje dosta pomažu u mršavljenju.

Orasi

Orasi su voćka koja ima bjeličasto jezgro u tvrdoj, debeloj, okrugloj ljusci. Dokazano je da orasi mogu pomoći u smanjivanju količine masnoća koja se lako nakuplja na stomaku. Orasi sadrže jako malo ugljenih hidrata, a odlično ublažavaju apetit.

Pistaći

Pistaći imaju zelenu pulpu. Ovo voće je prekriveno tvrdom ljuskom podijeljenom na pola, tako da se lako otvara. Pistaći se lako vare i ne sadrže mnogo kalorija. Odlični su za vid i zdrave, jake zube.

Bademi

Bademi imaju bijelo jezgro i smeđu opnu. Oni sadrže mnoštvo zdravih masnoća koje brzo utoljuju glad. Bademi dobro poboljšavaju varenje i odlični su za sprečavanje skoka nivoa holesterola u krvi i srčanih problema.

Sjemenke suncokreta

Ovo sjeme ima bijelo jezgro u crnoj ljusci. Dobija se, jasno, od suncokreta. Kao i većina drugih orašastih voćki, sjeme suncokreta sadrži mnoštvo vitamina i zdravih masti koje pomažu u čišćenju tijela. Kada se jede u adekvatnim količinama, sjeme suncokreta daje našem tijelu mnoštvo omega-3, omega-6 i omega-9 masnih kisjelina, koje poboljšavaju funkcionisanje organizma i stimulišu sagorijevanje masnoća.

Suve šljive

Suve šljive imaju “izboran” izgled. Uprkos tome, riječ je o slatkom voću punom vitamina. Zahvaljujući tome, šljive odlično ubzravaju metabolizam i čiste tijelo. Suve šljive su i star narodni lijek za sprečavanje zatvora, a pomažu i u sprečavanju nakupljanja masnoća.

Urme

I na kraju, tu su urme. Urme se dobijaju sa urmine palme. Riječ je o oblom, ovalnom voću koje može biti crvenkaste, smeđe ili žute boje. Urme su fantastično bogate vlaknima. Ne samo da brzo ubijaju glad, nego nam i pomažu u kontroli tjelesne težine i poboljšavaju mnoge moždane funkcije. Urme se smatraju odličnim lijekom za alergije i anemiju. Izbjegavajte da jedete ovo voće u prevelikim količinama. Pretjerivanje nije dobro ni u čemu i zato sve jedite u umjerenim količinama.

Ako je potrebno, posavjetujte se i sa nutricionistom. Tijelo svake osobe je drugačije, tako da je jako važno da nađete pravu mjeru za sebe, i to u svemu.

Kada kupujete sušeno i jezgrasto voće, provjerite da li je zrelo i da li mu ljuska (ako je ima) izgleda normalno. U suprotnom, možda je voće zaraženo nekom buđi ili gljivicom.

Ako jedete previše suvog i jezgrastog voća, prisutni su i neki rizici:

• trovanje zbog većih količina nezrelog voća
• alergije
• dijareja
• kamen u bubregu

Send this to a friend