Moda

Greške koje koža skupo plaća: Kombinovanje previše preparata i nekorišćenje kreme za sunčanje

Ilustracija

Ponekad nismo ni svjesni da određenim beauty koracima, nepažnjom ili lijenošću odmažemo svojoj koži oštećujući njen izgled i zdravlje. Evo na šta treba posebno da obratite pažnju sada kada je jesen na pragu.

1. Kombinujete previše preparata

Slabi ste na kozmetiku i obožavate da isprobavate nove proizvode, zbog čega vam je ormarić u kupatilu prepun seruma, krema i pilinga raznih brendova? Imajte na umu da kombinacija nekih aktivnih sastojaka može izazvati iritacije i alergije, ali i ozbiljno oštetiti strukturu vaše kože – na primjer dovesti do upale zbog pretjerane eksfolijacije. Manje je više, ne samo kada je riječ o šminkanju, nego i o njezi kože!

2. Ne koristite kremu sa zaštitnim faktorom

Bez obzira na to da li ih osjećamo na koži ili ne, sunčevi zraci i te kako utiču na izgled i starenje kože lica. Zato odaberite kremu sa zaštitnim faktorom, po mogućnosti neku bogate teksture i hidratantnu, koju ćete koristiti kao podlogu za šminkanje.

3. Uživate u dugim, vrućim kupkama

Kad je napolju sivo i kišovito, nema ništa ljepše od pune kade, mirisne svijeće i dobre muzike. Ipak, vaša koža ne uživa u ovom ritualu poput vas. Naime, izlaganje kože visokoj temperaturi, pogotovo kad je riječ o onoj osjetljivoj, štetno je jer vruća voda uklanja prirodna ulja i zaštitni sloj.

4. Pretjerujete sa pilingom

Uklanjanje mrtvih ćelija koje kožu čine sivom i beživotnom jeste korisno, ali pretjerana eksfolijacija može da izazove pojačani rad lojnih žlezda (prirodni mehanizam obrane) i – efekat masne kože.

5. Zaboravljate da promijenite jastučnicu

Nečistoće sa kože i kose zadržavaju se na platnu jastučnice, te mogu uticati i biti razlog razvoja infekcije, stoga se preporučuje mijenjati ih jednom nedjeljno – preporuka je koristiti svilene. Naime, trenjem do kojeg dolazi tokom noći između kože i podloge uništava se i razbija kolagen, zbog čega nastaju bore, pa podloga treba da bude što nježnija za lice.

6. Ne održavate pravilno higijenu četkica za šminkanje

Morate imati rutinu pranja četkica, i to dva puta nedjeljno, kako se preporučuje. Perite ih blagim sapunom i vodom, a zatim ih osušite fenom za kosu. Nikako ih ne ostavljajte vlažne u kupatilu jer ćete tako privući bakterije koje ćete nakon toga nehotice nanijeti na kožu i izazvati upalu.

Send this to a friend