Moda Ovo nije prvi put da se ova modna kuća našla u centru neke kontroverze

Guči u centru skandala: Njihovu modu ne vole ni manekeni koji moraju da ih nose

U toku predstavljanja nove Gučijeve kolekcije za proljeće/ljeto 2020 u Milanu jedan model je izrazio protest, opisujući odluku ove modne kuće da “koristi vizuale ludačkih košulja i odjeće koja aludira na mentalne bolesnike” kao “nekreativnu” i “uvrijedljivu”.

Aješa Tan Džones, model na toj reviji, ispružio je ruke dok je bio na pisti i prikazao poruku “mentalno zdravlje nije moda”.

“Kao umjetnik i model koji je iskusio borbe sa mentalnim zdravljem na sopstvenoj koži i koji ima članove porodice i voljene osobe koji se bore protiv depresije, anksioznosti, bipolarnog poremećaja i šizofrenije, smatram da je bolno i uvrijedljivo da tako velika modna kuća kakva je Guči koristi ovakve vizuale kao koncept za prolazni modni trend”, napisao je ovaj model u svojoj izjavi na Instagramu.

“Degutantno je da Guči koristi vizuale ludačkih košulja i odjeće koja aludira na mentalne bolesnike dok nas izbacuju na pokretnoj traci kao komad fabričkog mesa”, dodao je Tan Džones.

“Predstavljanje tih borbi kao rekvizita za prodaju odjeće je vulgarno, nekreativno i uvrijedljivo za milione ljudi širom svijeta koji su zahvaćeni ovim problemima”, rekao je model koji se opisuje kao nebinarnog umjetnika i muzičara.

Guči je objavio nekoliko slika modne revije na Instagramu, napominjući da su “utilitarističke uniforme“ kreirane kako bi iznijele određenu poruku i da nisu dostupne mušterijama.

“Odjeća praznog stila treba da predstavi kako se putem mode eliminiše moć samoizražavanja u životu”.

Modna kuća je takođe istakla da su odjevni predmeti inspirisani ludačkom košuljom samo jedan dio njihove kolekcije za proljeće/ljeto 2020. Kolekciju čini gotovo 90 različitih izgleda, od kojih dio sadrži šarene komade koji su zamišljeni kao “protivotrov” za bijele utilitarističke komade.

Predstavnik Gučija nije bio dostupan da da svoj komentar na ovaj protest.

Međutim, ovo nije prvi put da se ova modna kuća našla u centru neke kontroverze.

Još u februaru je Guči objavio izvinjenje i povukao iz prodaje džemper za koji su korisnici društvenih mreža rekli da dizajnom liči na maske koje su tradicionalno bjelački glumci koristili da oponašaju crnce na uvrijedljiv i rasistički način. U svojoj objavi na Tviteru, ovaj luksuzni italijanski brend je napisao da se duboko izvinjavaju za uvredu koju je izazvao njihov džemper.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PI!
Gost
PI!

E, Gučo nosio ovakvu, dabogda, đe pravi budale od ove đece.

Send this to a friend