Moda

Jednostavno i lako: Prirodna sredstva za sunčanje i brže tamnjenje kože

Ako je vaša koža blijeda i teško tamni, trebalo bi da odabrate kreme za sunčanje koje uz zaštitu od sunca imaju snažan učinak na tamnjenje kože.

Nisu svi tipovi kože isti, odnosno ne reagiraju svi na sunce jednako. Ako već nemamo jaku prirodnu proizvodnju melanina, možemo sebi pomoći na nekoliko drugih načina.

Napravili smo kratak popis različitih metoda za brže tamnjenje.

Ishrana

Kako bi se poboljšala proizvodnja melanina, treba djelovati ne samo izvana, nego i iznutra. Pigment proizvodi dvije aminokiseline tirozin, triptofan. Ako povećate unos namirnica koje ih sadrže, to će pomoći u povećanju melanina. Dakle, jedite više mesa i ribe, avokada, smeđe riže, banana, kikirikija, žumance i sir.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedan od najčešće korišćenih načina za brže tamnjenje. Osim što će pomoći u bržem tamnjenju, takođe će učiniti vašu kožu svilenkasto glatkom. Međutim, budite oprezni jer maslinovo ulje može ostaviti mrlje na vašoj odjeći.

Ulje avokada

Preporučuje se onima sa suvom kožom, dok ulje od pšeničnih klica može da ublaži posljedice sunčanja poput bora, linija na koži ili problema s pigmentacijom.

Pivo

Nije za piće, nego za nanošenje na kožu. Zaštita od sunca je obavezna, jer pivo naravno ne štiti od štetnih UV zraka. Nekoliko minuta nakon nanošenja, osjetićete lagano zatezanje kože dok se tečnost suši na koži.

Čaj kantariona

Unos ovog čaja poboljšava tamnjenje kože. To nije njegova primarna uloga, već samo nuspojava, stoga ne očekujte brzu i radikalnu promjenu.

Send this to a friend