Moda

Kako da oživite suvu kosu

Različiti su razlozi zašto vam je kosa suva – od genetike, preko čestog tretiranja toplotom, do farbanja. Međutim, ako vas muči suva kosa, ne očajavajte jer kod kuće možete da napravite neku od sljedećih maski koja će vašoj kosi vratiti sjaj.

Tretman vrućim uljem

Sjajan način da oživite suvu kosu i nahranite je proteinima koji će je vremenom ojačati. Sve što vam je potrebno su dvije kašike kokosovog ulja, kapa za tuširanje i čist peškir.

Najprije istopite kokosovo ulje, a zatim pokvasite kosu vrućom vodom (iscijedite je malo, voda ne treba da lije sa nje). Vruća voda će otvoriti folikule, tako da će ulje moći dublje da uđe i daće bolje rezultate. Nakon kvašenja kose vrućom vodom, na krajeve nanesite istopljeno kokosovo ulje, pokupite kosu i stavite je u kapu za tuširanje.

U zavisnosti od toga koliko vam je suva kosa, možete da držite ulje na glavi od jednog sata do cijelog dana. Dobro isperite kosu nakon toga i ovaj tretman radite jednom ili dva puta mjesečno.

Tretman za čišćenje

Ponekad vas od svilenkaste kose dijeli samo korak koji će ukloniti nagomilane ostatke proizvoda sa kože glave.

Ukoliko koristite dosta proizvoda za stilizovanje kose, moguće je da je njihovo taloženje vremenom isušilo kosu. Srećom, taj problem možete da riješite pomoću mješavine dvije kašike sode bikarbone i pola šolje vode.

Ova dva sastojka pomiješajte, pa rukama umasirajte u kožu glave. Zatim pokupite kosu i ostavite da djeluje 15-20 minuta, a zatim je isperite.

Soda bikarbona je idealna za uklanjanje prljavštine i ostataka proizvoda iz dlake.

Pakovanje od maslinovog ulja

Jedno od rješenja za suvu kosu podrazumijeva da pomiješate dvije kašike maslinovog ulja sa pola šolje majoneza.

U posudu prvo stavite majonez, zatim dodajte maslinovo ulje i energično miješajte da se sastojci sjedine – dobićete malo tečniji majonez. Zatim ovu mješavinu nanesite prstima na kosu, a posebno se koncentrišite na suve krajeve.

Tretman možete da ostavite i do nekoliko sati na glavi, a zatim dobro isperite.

Majonez je pun masti i proteina koji u kombinaciji sa aminokisjelinama čine kosu jačom i mekšom.

Tretman bjelancima

Potrebna su vam dva jaja i kašika ulja. Najprije odvojite bjelanca od žumanaca, pa ih u posudi dobro ulupajte i dodajte ulje. Izmiješajte još malo, nanesite na suve krajeve kose i ostavite da djeluje do sat vremena. Proteini iz jaja će kosi vratiti svilenkasti sjaj. Nakon toga uobičajeno operite kosu.

Send this to a friend