Moda

Kako nas varaju na društvenim mrežama

Kada uđete na Instagram, lako je povjerovati da su svi savršeni, sjajni i bajni.

Ne, niko nema celulit niti višak kilograma, krive zube, rijetku kosu, ili kožu sa bubuljicama… Svi su nasmijani. Srećni. Ispunjeni. Uspješni.

Lako je povjerovati da se samo nama “zalomilo” da izgledamo tako kako izgledamo. A onda, ako gorepomenute neko i prozove, po sistemu – hajde snimi video da vidimo da li stvarno tako izgledaš (kao što je, primjera radi uradila Kloi Kardašijan nakon fotografije koja je pokazala kako zaista izgleda), čini se da su na tim istim snimcima još “savršeniji”.

Međutim, mnogi ne znaju da se video podjednako lako može editovati kao fotografije. U cilju da barem nekim stane na kraj i edukuje ljude na mrežama da zaista nije sve onako kako izgleda, jedna od poznatijih fitnes influenserki, Hejli Medigen, odlučila je da podijeli video u kom je pokazala kako je lako prevariti ljude čak i videima.

Iako je fotošopiranje slika daleko zastupljenije, te zbog toga mnogi i ne primijete prevare preko snimaka, zapravo je to veoma čest način kojim nas poznati uvjeravaju da izgledaju onako kako se predstavljaju, a ne onakvi kakvi zapravo jesu.

“U svijetu u kome se uređivanje naših tijela može dogoditi samo jednim klikom na dugme, samo zapamtite da sve što vidite može biti lažno!”, započela je priču influenserka.

“Video montaža postaje sve popularnija, a Kimina nedavna Skims Kampanja dokaz je tome!”, osvrnula se i na kontroveze kada je uočeno da Kim u videu ne izgleda kao na paparaco fotografijama.

“Uređivanje video snimaka jednako je jednostavno kao i uređivanje slika, bilo da se nekome smanji struk, zagladi koža ili mu mišići izgledaju veći (da, dešava se!). Ove promjene se svakodnevno dešavaju na tijelima ljudi da bismo svi mogli da vjerujemo da su stvarni i zatim da još jednom sudimo o sebi poredeći se sa ovim uređenim verzijama”, objašnjava.”

“Ali to se ne dešava samo sa ženskim tijelima, to su svi! A vjerovatno ne govorimo dovoljno o ​​tome koliko ovo može uticati i na muškarce! Na primjer, muški fitnes magazini prepuni su visoko uređenim slikama na kojima su prikazani “definisaniji i uopšteno veći mišići”, zbog čega se mnogi muškarci osjećaju neadekvatno ako ne izgledaju slično – baš kao i žene!”, pokušala je da pojasni Hejli.

“Pazite da se sjetite da ono što može izgledati zavaravajuće stvarno i može zapravo zaista biti lažno!”, završila je sa objašnjavanjem influenserka.

Dakle, nije sve baš onako kako se predstavlja. Možda bi nakon gornjeg primjera to trebalo da zapamtite sljedeći put kada ste previše oštri prema sebi samima.

Send this to a friend