Moda Pantone izabrao boju godine, a simbolizuje zaštitu, stabilnost, mir i povjerenje

Klasična plava je boja za 2020. godinu

Institut Pantone u decembru, po tradiciji bira novu boju za narednu godinu. Odlučili su da boja 2020. bude „Classic Blue“ – klasična plava. Iz kompanije je saopšteno da će plava doprinijeti rastu prodaje. Pantonov izvještaj kaže da ova boja „simbolizuje zaštitu, stabilnost, mir i povjerenje, a takođe inspiriše duboke misli, otvoreni um, svijest i komunikaciju”.

Po prvi put, kompanija je predstavila jedinstveni multisenzorni pristup, uključujući „ne samo viziju Boje godine, već i njen ukus, teksturu, miris i zvuk“. Da bi „oživio“ ovo iskustvo, Pantone je sarađivao sa Firmenich, AudioUKS, Landr i The Inside.

“Budući da svi ulazimo u novu eru, željeli smo da pokušamo da pronađemo inspiraciju iz novih izvora koji ne samo da mijenjaju projekat „Boja godine“, već i pomažu našoj publici u različitim zemljama da steknu bogatije i zadovoljnije iskustvo u interakciji sa bojom”, rekla je Lauri Presman, potpredsjednica Instituta za boje Pantone.

Plava je čest izbor kompanije, jer su tokom 21-godišnje istorije projekta „Boja godine“ različite nijanse birane više puta. Prva je bila Cerulean, a u različitim periodima glavna boja postala je Aqua Ski, plava tirkizna boja. Posljednji izbor s tamnijim plavim nijansama 2020. godine odgovaraće industriji teksasa. Ova boja će se pojaviti na mnogim novim proizvodima, a takođe će doprinijeti prodaji postojećih (na primjer, Pepsi limenki).

Send this to a friend