Moda

Kojoj vrsti kupoholičarke pripadate?

Žene vole šoping? Žene obožavaju šoping! Ta javna ljubav predmet je brojnih naučnih istraživanja, a jedno od njih, koje je vodila upravo žena, Stela Minahan s Univerziteta Deakin u Melburnu, dokazalo je kako postoji pet osnovnih načina na koji žene kupuju tj. pet je vrsta kupoholičarki.

Terapijski šoping
Postoje žene koje kupuju nastojeći zaboraviti brige koje imaju (zvuči poznato, zar ne?) i takvih je najviše na svijetu. Bilo da su imale naporan radni dan, neko ih je kod kuće naljutio ili prijateljica izigrala za dogovor – eto razloga da nešto kupe, pa makar i sitnicu, koja “podiže” raspoloženje.

Zgrabi i bježi!
Postoje ljudi koji preziru svaku vrstu kupovine, a baš ako moraju kupuju na brzinu, tehnikom zgrabi i bježi. One ne podnose gužve i činjenicu da treba da biraju kako bi pronašli što im najbolje stoji. Većina muškaraca mogla bi se uvrstiti u ovu kategoriju, jer je njihov princip kupovine – uzmi prvo što ti padne pod ruku.

Lovci
Treći tip su žene koje obožavaju velika sezonska sniženja i ne žale ni vremena ni truda da ih iskoriste. One nestrpljivo stoje prve u redu ispred butika, a čim se otvore, poput torpeda jure ka rafovima i groznjičavo trpaju što više odjeće koju nose prema garderobi.

Djevojke na šoping-izletu
Postoje žene koje kupuju u društvu, a pri tome nužno ne odlaze u šoping u drugu zemlju. Kupovina i u rodnom gradu pretvara se u cjelodnevni događaj isprepleten pauzama za ručak i kafu.

Usamljene lutalice
Zadnja su kategorija žene koje šoping doživljavaju kao vrijeme opuštanja izvan kuće i u njemu najradije uživaju same. Njima kupovanje predstavlja lični užitak, vrijeme za ‘punjenje baterija’ i ‘meditaciju’. One ne trpe da je pored njih netko ko stalno komentariše kako im nešto stoji ili forsira razgovor i kada se nema o čemu pričati. Najzadovoljnije su kada same pronađu ono što su tražile.

1 Komentar na "Kojoj vrsti kupoholičarke pripadate?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend